Ovo je jedno od najljepših sela Bosne i Hercegovine

16.12.2022. - Društvo

Selo Pecka, nadomak Mrkonjić Grada, proglašeno jednim od najljepših sela u Bosni i Hercegovini.

 

Takmičenje za najljepše selo organizovalo je Udruženje za razvoj ruralnog turizma u BiH Alterural uz podršku USAID Developing Sustainable Tourism in Bosnia & Herzegovina – Turizam.

– Veliku zahvalnost dugujemo ljudima iz Opštine Mrkonjić Grad koji su u saradnji sa našim udruženjem Greenways radili na zvaničnoj prijavi i time omogućili da selo Pecka bude prepoznato i nagrađeno, kao jedno od 14 najljepših sela u BIH. Znali smo to i ranije ali sad imamo i zvaničnu potvrdu iza koje stoji stručni žiri, poručili su iz Visitor center Pecka.

U selu Pecka izvire rijeka Sana koja sa svoja tri velika izvora i estavelom Mračaj predstavlja hidrološki biser, a na samo 15 km od Pecke izvor je i rijeke Plive.

Iznad sela uzdiže se vijenac stijena po kojima je Pecka dobila ime, a koje sada predstavljaju najveće penjalište u BiH na prirodnim stijenama.

U rimskom periodu u Gornjoj Peckoj, kroz koju je prolazio rimski put, nalazilo se naselje pod imenom Sarnade. Rimskim i makadamskim putevima po Peckoj i okolinim selima ucrtano je 10 biciklističkih staza i još više staza za šetnju.

Vrhovi visokih planina Krajine – Dimitor, Vitorog, Klekovača i Šator vidljivi su golim okom i do njih se iz Pecke lako stiže

 

izvor:Agencije/FOTO: Facebook