Ovo je 8 najskupljih gradova u svijetu za svakodnevni život

04.06.2022. - Društvo
poznajte se sa 8 najskupljih gradova na svijetu i saznajte razloge zašto su cijene u ovim gradovima dostigle najviši nivo

 p

Sam proces selekcije nije jednostavan u uključuje mnoge faktore, koji su međusobno uslovni, anketa obuhvata 173 grada na pet kontinenata, upoređujući svakodnevne troškove života, uključujući smještaj, cijene hrane i pića, prevoz, rekreaciju i cijenu alkohola.Istraživanje je sprovedeno od strane sajta Statista, koji se bavi prikupljanjem kvantitativnih podataka i analizom, piše sajt Nekretnine.rs

Ovo su top 8 najskupljih gradova na svetu.

Singapur

Zemlja: Singapur

Troškovi življenja: 3,604$/mjesečno

Populacija: 5.6 miliona

Dok su mnogi gradovi u Aziji bili gore-dole na listi najskupljih gradova na svijetu tokom godina, Singapur sada zauzima jedno od prvih mjesta. Singapur je suvereni grad-država na ostrvu u jugoistočnoj Aziji.Zbog njegove čuvene čistoće i korišćenje zelene energije Singapur se svrstava među najskuplje gradove na svijetu. Cijene namirnica, automobila i putovanja su previsoke u Singapuru.

Singapur

Hong Kong

Zemlja:Kina

Troškovi življenja:3,879$/mjesečno

Populacija:7.4 miliona

Hong Kong je poseban administrativni region. Njegov status metropolitanskog centra sa lokalnom upravom i stanovanjem daje mu sve karakteristike grada. Hong Kong je jedno od najgušće naseljenih oblasti na svijetu sa visokim cijenama stanova. Život u Hong Kongu je jedinstveno iskustvo, gdje je stanovanje skupo i rijetko.

Hong Kong

Pariz

Zemlja: Francuska

Troškovi življenja: 3,910$/mjesečno

Populacija: 2.1 miliona

Na listi se nalazi I uvijek prepoznatljiv luksuz Pariza. Ne samo da je dom Luvra, najprestižnijeg muzeja na svetu, i Ajfelove kule, već i kultna Jelisejska polja, nevjerovatni restorani i beskrajne druge atrakcije čine ga svjetskom prestonicom romantične destinacije za odmor. Ovo ga takođe čini jednim od najskupljih mjesta za život sa punim radnim vremenom. Kirija zapravo nije najveći trošak grada – Njujork je mnogo skuplji, vjerovali ili ne.

Pariz

Osaka

Zemlja: Japan

Troškovi življenja: 4,157$/mjesečno: 2.69 miliona

Osaka u regionu Honšu u Japanu je najnaseljeniji grad u svojoj prefekturi (treći je najnaseljeniji u Japanu, sa skoro 2,7 miliona stanovnika). Iako nije toliko gužva kao Tokio, Osaka to nadoknađuje veoma visokim troškovima života, djelimično zahvaljujući dugoj istoriji Osake kao centralnog ekonomskog centra Japana.Zbog veoma visokih cijena hrane u gradu i cijena zakupa, Osaka je jedan od najskupljih gradova na svijetu, za koji se procjenjuje da prosječnu četvoročlanu porodicu košta oko 480.000 jena mjesečno (oko 4.157 dolara).

Kopenhagen

Zemlja: Danska

Troškovi življenja: 4,234$/mjesečno

Populacija: 799 hiljada

Kopenhagen, glavni grad Danske, je grad sa preko 799.000 ljudi. Naseljeniji je i urbaniji od bilo kog drugog grada u zemlji. Troškovi života u Kopenhagenu znače da će četvoročlana porodica morati da plaća oko 4.234 dolara mjesečno(preko 37.000 kruna).To čak ni ne uzimajući u obzir cijene zakupa skuplje od 84% ostatka sveta i izuzetno visoke cijene hrane. Danska je već poznata kao jedna od najskupljih i najraskošnijih zemalja na svijetu, a ovo je najskuplji grad koji ima.

 Kopenhagen

Tel Aviv

Zemlja: Izrael

Troškovi življenja: 4,360$/mjesečno

Populacija: 435 hiljada

Tel Aviv u Izraelu se stalno penje na rang listi najskupljih gradova na svijetu, dobrim dijelom zbog rastuće vrijednosti izraelske valute, šekela, u poređenju sa američkim dolarom. Njegovi troškovi života za četvoročlanu porodicu bez stanarine procjenjuju se na oko 4.361 dolar mjesečno. Krajem prošle godine Tel Aviv je zauzimao suvereno prvo mjesto na ovoj listi. Cijene namirnica i prevoza su dva glavna faktora koja su doprinjela rastu troškova života u Tel Avivu.

Tel AvivF

Njujork

Zemlja: Sjedinjene Države

Troškovi življenja: 5,006$/mjesečno

Populacija: 8.41 miliona

Najskuplji grad u Sjedinjenim Državama je, ne iznenađuje, i najpoznatiji. Velika jabuka je grad koji na rukavu nosi bogatstvo i glamur. Ali u stvarnosti, to je užurbana metropola od preko 8,4 miliona ljudi, od kojih svi žive u veoma različitim ekonomskim uslovima. Grad ima visoku stopu nezaposlenosti od preko 9% i prosječne cijene kuća preko 650.000 dolara, često blizu milion dolara.

Ne samo stanovanje, već i zabava, hrana i školovanje podižu cijene Njujorka u nebo. Čak i komunalije i prevoz koštaju 1,5 puta, do čak 1,8 puta više od nacionalnog proseka.

Nju Jork

Ženeva

Zemlja: Švajcarska

Troškovi življenja: 5,381$/mjesečno

Populacija: 198 hiljada

Najskuplji grad na svijetu je Ženeva. Švajcarska je poznata po luksuzu, po satovima, po kućama na zaleđenim jezerima koje izgledaju raskošno. Porezi u Ženevi, najpoznatijem gradu u zemlji, su relativno niski, dok su raspoloživi prihodi ljudi koji žive ovde generalno veoma visoki. Međutim, to ih ne spriječava da brzo prođu kroz novac kako bi platili sve smiješno visoke premije u Ženevi, kao što su prosječne cijene najma koje su dvostruko veće od onih u Amsterdamu.

Ženeva

Procjene sugerišu da je prosječnoj porodici potrebno 5.381 dolara da bi preživjela u Ženevi, iako neki izvori navode čak 7.000 dolara!Najskuplji gradovi na svijetu imaju izuzetno visoke cijene zakupa pored osnovnih troškova života za stvari kao što su hrana, lijekovi, zabava, prevoz, cijena rente, odjeća i još mnogo toga.Po pravilu, u većini slučajeva, a zbog novih okolnosti i životnih navika koje je su izazvali pandemija i rat u Ukrajini tržište nekretnina je nakon blage stabilizacije početkom ove godine, opet ušlo u turbulentan period. Najskuplji grad na svijetu je trenutno Ženeva, mada ne očekujemo da će ovaj grad ostati na ovoj poziciji u narednih godinu dana, ali ko zna, možda će zadržati tu poziciju.

izvor:blic/FOTO: National Geographic Serbia