Otvorena “Kapija pakla” prvi put za posjetioce, emituje isparenja od kojih se može umrijeti

25.06.2022.

Čuvena “Kapija pakla” na ruševinama starogrčkog grada Hijerapolisa u zapadnoj Turskoj otvorena je za redovne posjetioce prvi put u ponedeljak. Poznata i kao Plutonova kapija – Plutonion na grčkom, Plutonijum na latinskom – pećina se slavila kao portal u podzemni svijet u grčko-rimskoj mitologiji i tradiciji.

Ime kapije je izvedeno iz kombinacije mitologije i praktične primjene naučnih činjenica. Rečeno je da je Hadov smrtonosni dah ubio one koji su se približili. Oni koji su se približili umrli su i odmah odvedeni u podzemni svijet.

Lokacija je izgrađena na vrhu pećine koja emituje toksične gasove, pa se stoga koristi kao ritualni prolaz u podzemni svijet. Na tom mjestu bila su uobičajena ritualna žrtvovanja životinja. Životinje bi bacane u pećinu i izvlačene nazad konopcima koji su bili vezani za njih.

Arheolozi su primijetili da isparenja koja se emituju iz pećine i dalje zadržavaju svoja smrtonosna svojstva jer su zabilježili ptice u prolazu, privučene toplim vazduhom, ugušene nakon udisanja otrovnih isparenja.

Studija iz 2013. koju je vodio italijanski profesor Frančesko D’Andrija otkrila je da su visoki nivoi ugljen-dioksida koji se emituju iz zemlje gdje se nalazi kapija bili izvor smrti životinja.

Nakon ekspedicije 2013. godine, ovo područje je zatvoreno iz bezbjednosnih razloga zbog otrovnih emisija koje su vijekovima bile neprimećene pošto je fenomen bio ograničen na “kapija” i uglavnom zaboravljen.

Uslijedili su dalji radovi na iskopavanju prije nego što je obnovljeno trošno kamenje kapije i postavljene statue na vrhu terasne strukture pored kapije. Šetalište postavljeno na bezbjednoj udaljenosti od kapije omogućava posjetiocima da zavire kroz drevni podzemni svijet za grešnike.

 

izvor:Glas Srpske/FOTO:Profimedia