Ostrvo na kojem auto smiju imati samo oni koji će ga dijeliti s drugima

17.05.2022.

La Digue je vjerovatno jedan od najpoznatijih od 115 ostrva na Sejšelima. Svake godine privlači hiljade turista koji dolaze na Anse Source d'Argent kako bi se divili gotovo nestvarnim kamenim gromadama, pijesku i plavetnilu zbog čega se ta plaža nerijetko nalazi na ljestvicama najljepših na svijetu. Ostrvo privlači i zaljubljenike u ptice koji se dolaze diviti endemskoj vrsti Terpsiphone paradisi.


Ali predivno ostrvo od svega deset kvadratnih kilometara zanimljivo je i po tome da intenzivno radi na tome da se riješi automobila. Većina od ukupno 3.000 stanovnika koristi bicikl kao glavno prevozno sredstvo, za razliku od susjeda na ostrvima Mahé i Praslin, gdje je urbanizacija učinila svoje. Lokalcima na La Digueu automobili su nepotrebni, a bicikle za iznajmljivanje i turisti mogu jednostavno pronaći pa njima i krenuti na plažu ili dalje, u istraživanje ostrva.

U osamdesetima su samo bogate porodice na ostrvu imale automobil, a od tadašnjih deset vozila broj se do danas popeo na 60, što je još uvijek malo – i dijelimično vezano uz poteškoće individualnog vlasništva.

Naime automobili nisu dopušteni osim ako ne pružaju javnu uslugu. Međutim, porast turističke gradnje i potrebnih vozila koja dolaze uz taj posao, zazvonila je za uzbunu, posebno kod mještana. Nedavno su za prevoz mještana korištena zaprežna kola, ali danas se na ostrvu nalazi još jedan preostao “taksista” čija kola vuče vo.

Razvoj ostrva i sve veći broj turista podstakao je izgradnju, a samim tim i potrebu za vozilima, ali lokalci su i te kako svjesni toga da im povećanje broja automobila može donijeti više štete nego koristiti. Povećanje saobraćaja bi značilo i manje tišine, mira i spokojnog odmora koji turisti traže, kao i opasnost za endemske ptice koje žive na ostrvu.

Izvor:punkufer/FOTO:punkufer