Oglasili se iz Hrvatske turističke zajednice povodom otkazivanja rezervacija turistima na primorju

06.08.2022.

Na adresu portala Bijeljina.com stigli su odgovori iz Turističke zajednice Grada Makarske, čije smo čelnike nedavno kontaktirali prilikom obrađivanja teme oMasovnim otkazivanjima rezervacija turistima u Hrvatskoj”.

Sramotna situacija

U odgovoru koji prenosimo u cjelini iz Turističke zajednice osuđuju takav vid neodgovornog ponašanja pojedinih iznajmljivača, koji otkazuju rezervacije smještaja pred dolazak.

“U pravilu se takve stvari događaju vrlo rijetko i svakako su sramotne za one koji to rade. Bilo bi dobro rezervirati smještaj preko neke dobre agencije, ili neke od mreža za prodaju// booking.com, Air BNB i slično… 

Iznajmljivačima koji krše zakon slijede sankcije

U tom slučaju ste apsolutno zaštićeni i takav vlasnik smještaja će platiti odštetu. 

U slučaju privatne rezervacije bilo bi dobro raspitati se ranije i telefonski o kakvom objektu se radi. Iznajmljivači koji se bave dugo ovim poslom u pravilu poštuju zaprimljenu rezervaciju i ona se smatra ugovorom i zakonom. Ukoliko se ona otkaže, mora biti valjan razlog za to, a nipošto over booking ili nešto slično. 

Ukoliko imate potvrdu poslanu mailom možete se obratiti i službi inspekcije koja će takvog iznajmljivača kazniti novčanom kaznom ukoliko se zaista radi o varanju gostiju.

U Turističkoj zajednici kad dobijemo takvu primjedbu odmah je proslijedimo državnom inspektoratu na daljnju provjeru i intervenciju.

Svi oni koji rade takve stvari narušavaju povjerenje gostiju i imidž grada, pa ih svakako treba sankcionirati primjerenim kaznama”, stoji u odgovoru Turističke zajednice Grada Makarske.

Turisti se žale na društvenim mrežama

Podsjećamo turisti se po grupama na društvenim mrežama masovno žale da su im iznajmljivači otkazali rezervaciju dan-dva prije puta i to sa, često, ne baš realnim objašnjenjima. 

Po svemu sudeći uzroci otkazivanja rezervacije gostima pred sam dolazak, leže u povećanim cijenama, koje su mijenjane od momenta zakazivanja do dolaska.

Bijeljina.com/Foto: Tino Juric/PIXSELL/Facebook