Od septembra Srednja škola unutrašnjih poslova

20.05.2023. - Društvo

Đacima širom Srpske ovih dana se prezentuje Srednja škola unutrašnjih poslova, koja će sa nastavom početi od septembra.

Konkurs za upis učenika u ovu srednju školu biće raspisan idućeg mjeseca. Za sada je riječ o prepisu đaka iz drugih četvorogodišnjih škola u treći razred Srednje škole unutrašnjih poslova.

Načelnik Uprave za policijsku obuku Ministarstva unutrašnjih poslova RS, Mile Šikman, za Srpskainfo je precizirao koje predmete će đaci izučavati tokom 3. i 4. godine školovanja.

Što se tiče opštih predmeta, đaci će imati nastavu iz: srpskog jezika i književnosti, matematike, engleskog jezika, opšteg fizičkog obrazovanja, prve pomoći, sudske medicine, kancelarijskog poslovanja i službene korespodencije.

Od stručnih predmeta, budući policajci moraće učiti: osnove bezbjednosti, organizaciju i nadležnost policije, osnove prava i ustavni sistem Republike Srpske, krivično pravo i krivično procesno pravo, policijski integritet, policijska ovlašćenja, prekršajno pravo, javni red i mir, kontrola i bezbjednost saobraćaja, kriminalistika, policijska taktika, policijsko naoružanje, bezbjednosna kultura i rad policije u zajednici, upravno pravo i radni odnos u policiji, te digitalno okruženje i policija.

– Vodili smo računa da imamo grupu opšteobrazovnih predmeta jer je riječ o srednjoškolskom obrazovanju. Posebno smo ponosni na predmet digitalno okruženje. Pratimo trendove svjesni da su mladi ljudi od rođenja izloženi digitalnom svijetu – rekao je Šikman, dodajući da su potrebni udžbenici u fazi izrade.

Podsjetimo, Vlada Republike Srpske donijela je 30. marta Odluku o osnivanju Javne ustanove Srednje škole unutrašnjih poslova.

Ova škola je smještena u Centru za obuku u Zalužanima u Banjaluci i biće internatskog tipa.

U treći razred Srednje školu unutrašnjih poslova će se moći prepisati učenici drugih razreda srednjih četvorogodišnjih škola sa područja Republike Srpske, pod uslovom da u prethodna dva razreda srednje škole imaju minimalno vrlo dobar uspjeh i primjereno vladanje, te da nisu stariji od 18 godina. Pored toga, analiziraće se i zdravstvena i fizička sposobnost učenika.

Srednja škola unutrašnjih poslova u Srpskoj je postojala od 1992. do 2001. godine.

POLICIJSKA AKADEMIJA
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske raspisalo je nedavno i javni konkurs za upis 300 kadeta, od kojih 280 muškaraca i 20 žena, u 26. klasu Policijske akademije Banjaluka. Konkurs je otvoren do 25. maja.

 

 

izvor:SrpskaInfo/FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER