Novitović ipak na slobodi

29.09.2022. - Društvo

Okružni sud u Banjaluci odbio je prijedlog za određivanjem pritvora Milanu Novitoviću v.d. direktora Republičke uprave za civilnu zaštitu.

Umjesto pritvora, osumnjičenom su izrečene mjere zabrane.Novitoviću je tako zabranjeno da u narednom periodu obavlja funkciju v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite, a ne smije ni komunicirati sa 12 svjedoka, niti im prilaziti na manje od 30 metara.Ukoliko prekrši ove mjere, Novitović je upozoren da će mu biti određen pritvor.

Novitović je uhapšen 26. septembra ove godine i osumnjičen je za zloupotrebu službenog položaja.Prethodno je pozvan u Republičko javno tužilaštvo- Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala kako bi dao iskaz u svojstvu osumnjičenog.Nebojša Pantić, advokat Novitovića, izjavio je tada da je njegov branjenik saslušan na okolnosti nezakonitog zapošljavanja Branislava Zeljkovića, bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo RS, a koji se u međuvremenu zaposlio kao savjetnik Novitovića.

Tokom pretresa poslovnih prostora koje je koristio Novitović, istražioci su bili i u zgradi Vlade RS.Tužilaštvo Republike Srpske podiglo je prošle sedmice optužnicu protiv Zeljkovića zbog milionske zloupotrebe u postupcima javnih nabavki medicinske opreme tokom pandemije virusa korona.

Izvor: Srpskainfo/ Nikola Morača/ Foto: Brankica Spasenić/ Mondo