Novi Žitopromet Bijeljina – Dobra vijest za semberske poljoprivrednike

10.06.2022.

Semberski proizvođači žitarica biće u prilici da sve svoje tržišne viškove  pšenice, ječma, soje, kukuruza i suncokreta koji se proizvedu  u ovoj godini prodaju “Novom Žitoprometu”, potvrdila je za “bijeljina.com” Tanja Starčević, direktor “Kutjevo” Banjaluka i direktor Poslovne jedinice “Novi Žitopromet” Bijeljina.

“ Na sinoćnjem sastanku sa poljoprivrednicima sa područja Semberije upoznali smo ih sa namjerom da otkupimo sve tržišne viškove žitarica na ovom području. O otkupnoj cijeni pšenice rano je govoriti i možda ćemo tek u narednoj sedmici biti u prilici da konkretnije govorimo o otkupnoj cijeni hljebnog žita. Naš je cilj da već u narednim danima, jer počinje žetva ječma, otkupimo prve tone ječma iz Semberije. Sve što preuzmemo od poljoprivrednika, podrazumijevajući količine i kvalitet, odmah po potpisanom obračunu, mi ćemo im i isplatiti”, kaže Tanja Starčević, ističući da su svjesni činjenice da je ekonomska situacija u cijelom regionu, pa i u Evropi, kada je u pitanju hrana, izuzetno nestabilna, te je preuranjeno govoriti o planiranim količinama žitarica koje bi “Novi Žitopromet” mogao otkupiti tokom ove sezone.

Skladišni kapaciteti “Novog Žitoprometa” iznose oko 25.000 tona i svojevremeno su bili veći od ukupnih skladišnih kapaciteta svih drugih mlinova na području Semberije.

Skladišni kapaciteti “Novog Žitoprometa” iznose oko 25.000 tona i svojevremeno su bili veći od ukupnih skladišnih kapaciteta svih drugih mlinova na području Semberije.

“U fazi smo poslovnog istraživanja tržišta i razgovora s kupcima  kako bismo imali potpuniju sliku o potencijalu ovog mlinsko – prerađivačkog kapaciteta, potrebama tržišta, ali i o neophodnosti investiranja i uvođenja novih tehnologija u oblast pekarstva, mlinarstva i proizvodnje stočne hrane. Podsjetiću vas da je “Kutjevo” Banjaluka u prošloj godini otkupilo ukupno 17.000 tona žitarica. Mi već na jesen planiramo otpočeti realizaciju nove investicije, a to je izgradnja sušare u poslovnom krugu “Novog Žitoprometa”, kaže Tanja Starčević, podsjetivši da je od trenutka kada je “Vinarija Kutjevo” kupila  “Novi Žitopromet” uslijedilo renoviranje proizvodnih pogona i ulaganje u opremu.

 

Kao što je poznato,  “Vinarija Kutjevo”, koja je u vlasništvu Envera Moralića, jednog od najbogatijih Hrvata, u prošloj godini kupila je “Novi Žitopromet” za iznos od 3,5 do četiri miliona  miliona eura od fočanskog “Pavgorda” u čijem posjedu je ovo mlinsko – prerađivačko preduzeće bilo svega nekoliko mjeseci.

Bijeljina.com