Ništa od smanjenja cijena hrane

13.05.2022. - Društvo

Dom naroda Parlamenta BiH ipak u ponedjeljak neće razmatrati izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) koje podrazumijevaju nižu stopu od pet odsto na osnovne namirnice i lijekove, jer juče nije održana sjednica Komisije za finansije i budžet toga doma, a na čijem je dnevnom redu bilo to zakonsko rješenje.


Iz Parlamenta BiH juče je saopšteno samo da je odgođena sjednica Komisije za finansije i budžet Doma naroda zbog nedostatka kvoruma.

Na dnevnom redu te sjednice, pored izmjena Zakona o PDV-u, bilo je još zakona i izvještaja koji je trebalo da se nađu pred delegatima u ponedjeljak.

Predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Doma naroda Dušanka Majkić rekla je da sjednica nije održana jer se nisu pojavili članovi iz sva tri naroda.

– Dom naroda sada treba da skine sa dnevnog reda sve tačke koje su bile na sjednici Komisije za finansije i budžet, a koje su u ponedjeljak trebalo da se nađu pred delegatima – rekla je “Glasu Srpske” Majkićeva.

Na pitanje da li postoji mogućnost da bude održana sjednica Komisije za finansije i budžet prije sjednice Doma naroda, Majkićeva je navela da ne postoji jer imaju rokove koje je potrebno ispoštovati prema poslovniku.

– Očito je već počela predizborna kampanja. Niko ne treba mišljenje prilagođavati onima koji su imali namjeru da ne dođu – navela je Majkićeva, koja je ranije već najavila da će na sjednici Komisije za finansije i budžet predstaviti amandmane na izmjene Zakona o PDV-u u skladu sa zaključcima sa posebne sjednice Narodne skupštine RS.

Pored Majkićeve, u sastavu Komisije za finansije i budžet su i Nikola Špirić, Lidija Bradara, Marina Pendeš, Denis Bećirović i Amir Fazlić.

Špirić je rekao “Glasu” da nije mogao prisustvovati sjednici zbog ranije preuzetih obaveza.

Bradara je potvrdila “Glasu Srpske” da je došla na sjednicu, ali da je ona otkazana jer, pored Špirića, nije bilo ni Pendeševe ni Bećirovića.

– Meni je žao što nije održana sjednica jer su na dnevnom redu bili važni zakoni za građane. Tražila sam da bude pronađeno neko rješenje da zasjedamo u petak ili, pak, prije sjednice Doma naroda u ponedjeljak – rekla je “Glasu” Bradara.

Izmjene Zakona o PDV-u, koje podrazumijevaju stopu od pet odsto na osnovne životne namirnice i lijekove i 22 odsto na luksuznu robu, predložio je SDS-ov poslanik u Parlamentu BiH Mirko Šarović, a koji je po hitnom postupku usvojio Predstavnički dom Parlamenta BiH 9. marta. Isti taj zakon izglasan je i u Domu naroda u prvom čitanju 24. marta. To zakonsko rješenje predloženo je s ciljem ublažavanja posljedica enormnog rasta cijena osnovnih životnih namirnica u BiH posljednjih mjeseci.

Zaključci

Narodna skupština RS usvojila je zaključke na posebnoj sjednici, koja je održana 18. marta, da se po nultoj stopi PDV-a oporezuje promet i uvoz lijekova, brašna, hljeba, mlijeka i mliječnih proizvoda, ulja, te soli, šećera, dječije hrane i opreme za novorođenčad, kao i sjemena i sadni materijal.

Po višoj stopi PDV-a od 22 odsto, prema zaključcima NSRS, treba da se oporezuje promet i uvoz vina i alkoholnih pića, visokokvalitetnih cigara i cigarilosa, luksuznih parfema, toaletne vode i kozmetike, odjeće, te obuće od krzna i kože reptila, nakita, satova i luksuznih vozila.

Izvor: Glas Srpske/ Foto: Glas Srpske