Nikola Lero iz Bijeljine dobitnik prestižne Fulbrajt stipendije u SAD | Bijeljina.com

Nikola Lero iz Bijeljine dobitnik prestižne Fulbrajt stipendije u SAD

14.05.2023.

Nikola Lero, pjesnik, aktivista i istraživač iz Bijeljine dobio je prestižnu Fulbrajt stipendiju za istraživanje na Univerzitetu Sent Luisu u SAD u akademskoj 2023/2024 godini.

Nikola je trenutno u Sent Luisu, gdje završava svoj istraživački rad. Kao gostujući istraživač na Univerzitetu Sent Luis, Nikola će proučavati imigracije u SAD pod mentorstvom profesorice Hisako Matsuo, vodeće ekspertkinje u oblasti etničkih i rasnih studija.

Fulbrajt stipendija je jedna od najprestižnijih i najkonkurentnijih akademskih nagrada u svijetu, nudeći prilike za naučnike i mlade istraživače da obavljaju istraživanja i predaju u SAD.

Nikola je odrastao u Bijeljini gdje je završio osnovnu školu “Jovan Dučić” kao đak generacije, te Gimnaziju Filip Višnjić kao stipendista grada Bijeljina. Od 2010 je takođe nosilac Bronzane značke grada Bijeljina za doprinos obrazovanju.

Nakon studija prava u Banjaluci, u Norveškoj i Njemačkoj je sa počastima diplomirao migracije i kulturološke odnose kao stipendista EU.

Njegova posvećenost promovisanju društvenih promjena donijela mu je priznanja i nagrade, uključujući nagradu Erasmus+ Young Journalist 2017. godine i nominaciju za Najboljeg blogera za promovisanje odgovornog korišćenja društvenih mreža 2018. godine.

Takođe služi kao UNESCO mladi šampion za mir u globalnoj UN inicijativi nazvanoj “Social Media 4 Peace”, koja ima za cilj jačanje otpornosti društva na potencijalno štetan sadržaj na internetu.

Pored toga, radio je sa UNICEF-om na kampanjama za podršku pravima djece i promociju obrazovanja.

Nikolin moto “gravirajući slova, tražim istinu” odjekuje kod široke zajednice pratilaca na Facebooku i Instagramu.

Tokom pandemije COVID-19, Nikola je ko-osnovao”Blank Pages”, globalni umjetnički kolektiv koji promoviše kreativni izraz migrantskih zajednica širom svijeta.

Nikola je objavio svoju prvu knjigu “47 pjesama o ljubavi, boli i Bosni”, u saradnji sa nezavisnim, mladim, književnim kolektivom pod nazivom “Književna Zadruga”.

Izvor/Foto:BN