Ni sladoled ne odolijeva inflaciji

06.06.2023. - Društvo
Da ni proizvođači ledenih poslastica nisu ostali imuni na poslovne izazove, poput podizanja cijena, svjedoče podaci da je za prvih pet mjeseci ove godine BiH uvezla manje sladoleda za više novca u odnosu na isti period lani.

 

 

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH od početka godine do kraja maja uvezeno je 2,46 miliona kilograma sladoleda u vrijednosti od 14,03 miliona KM. U istom periodu prošle godine, govore podaci UIO, u BiH je iz inostranstva stiglo 2,59 miliona kilograma sladoleda, za šta je izdvojeno 13,27 miliona maraka.

– Osim iz Hrvatske sladoled se u BiH najviše uvozio iz Srbije, Poljske, Sjeverne Makedonije, Mađarske, Njemačke, Slovenije i Italije. Među državama iz kojih uvozimo ledene proizvode su i Rumunija i Turska – istakli su u UIO BiH.

Podaci UIO pokazuju još i da BiH od 2020. godine, kada je u inostranstvo otišao 34.771 kilogram sladoleda u vrijednosti od 187.500 maraka, nije izvezla ni gram ovog proizvoda.

Sekretar Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije pri Privrednoj komori Srpske Dragan Šepa rekao je za “Glas” da je na domaće tržište u ovoj godini uvezeno manje sladoleda nego lani, ali je, s obzirom na više cijene ovih proizvoda, vrijednost uvoza veća za milion KM.

– Domaća proizvodnja industrijskog sladoleda kod nas ne postoji. Niko se ne usuđuje da ulaže nova novac u pokretanje te proizvodnje, jer su, između ostalog, postrojenja jako skupa. Prvenstveno se misli na kamione hladnjače te rashladne vitrine i frižidere – kazao je Šepa.

Osim toga u ovoj branši je, dodao je on, skup marketing te distribucija, zbog čega se tržište Srpske oslanja na uvoz sladoleda, prvenstveno iz zemalja iz okruženja, između ostalog, Srbije.

– U postojeće kapacitete u sestrinskim firmama, koje imaju proizvodnju u Srbiji, uložen je veliki novac u potrebna postrojenja. Pored tamošnjeg tržišta oni uspijevaju da pokriju i izvoz u Srpsku i BiH – istakao je Šepa.

U Srpskoj, dodao je on, postoji nekolicina zanatskih, odnosno poslastičarskih radnji koje proizvode ovu ledenu poslasticu, ali uglavnom za vlastite potrebe.

Prema riječima predstavnika udruženja za zaštitu potrošača cijene sladoleda rastu kao i temperature u ljeto, za šta mnogi krive inflaciju.

Izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić rekla je da je sladoled poslastica broj jedan tokom ljetnih dana, ali da sve više stanovnika ovu poslasticu konzumira i zimi.

– Sladoled iz Hrvatske je preplavio naše tržište, a u mnogim radnjama u posljednje vrijeme mogu se naći i proizvodi kompanija iz Italije – kazala je Marićeva.

Dodala je da uvoznici ovog proizvoda dobro profitiraju u BiH, jer se tokom ljeta frižideri mogu vidjeti na svakom ćošku, ispred kojih se formiraju i redovi.

Statistika

Prema podacima UIO na tržište BiH tokom prošle godine stigao je sladoled u vrijednosti većoj od 32,53 miliona KM. Godinu ranije, kako je navedeno iz UIO, na tržište BiH ovih proizvoda stiglo je u vrijednosti od 30,08 miliona KM.

 

izvor:Glas Srpske/FOTO:Shutterstock