Nezapamćeni skok cijene jaja u EU

06.04.2023. - Društvo

Približava se Uskrs, što znači da se u zemljama širom Evrope sve više kupuju uskršnja jaja. Za potrošače će, ipak, kupovina te tradicionalne namirnice ove godine predstavljati veliki udarac na kućni budžet, pošto im je cijena drastično skočila.

 

Inflacija je visoka u skoro svim evropskim državama, a ona nije ograničena samo na prehrambene proizvode. Ipak, posebno je izražena kada je reč o jajima, koja su u Evropskoj uniji poskupela čak 31 odsto tokom posljednjih godinu dana.
Povećanje cijene jaja najveće je u Češkoj, gdje ona danas koštaju dvostruko više nego lani, slijede Mađarska (79,2 odsto) i Slovačka (78,8 odsto), piše njemački „Bild“.

Najmanje povećanje zabijleženo je na Kipru (13,5 odsto), dok u najvećoj evropskoj privredi, Njemačkoj, ona iznosi 16,6 odsto.

Kada je riječ o svim prehrambenim proizvodima, stopa inflacije u Nemačkoj u februaru ove godine iznosila je 22,3 odsto, što je iznad evropskog prosjeka od 19,5 odsto.

Kako navodi „Bild“, pakovanje od deset jaja srednje veličine danas u Njemačkoj u prosjeku košta 2,02 evra, što je povećanje od gotovo 30 centi u odnosu na mart prošle godine, kada je isti proizvod koštao 1,75 evra.

 

 

izvor:Agencije/FOTO:PIXABAY