Nestašica ulja i brašna u Njemačkoj “Može da se nađe samo maslinovo ulje, koje košta do 8,5 evra”

12.05.2022. - Društvo

Nestašica ulja i brašna nastavlja da “drma” zapadne zemlje, a prije svega Njemačku, Austriju …

Kako piše Telegraf Biznis “iz prve ruke”, od jedne mlade Njemice koja je ustupila fotografije iz marketa Reve u Štutgartu, police su prazne već mjesec dana unazad.

– Može da se nađe samo maslinovo ulje, koje je od 6 do 8,5 evra, i u ponudi su neka druga skuplja ulja, ali suncokretovog nema. Jednostavno, nemamo ulje za svakodnevno kuvanje. Trgovci ga ni ne poručuju, jer kažu da mogu da ga nabave za nekih šest evra, a onda bi na to morali da dignu cijenu u maloprodaji, te ne žele da prodaju ulje suncokreta po tako visokoj cijeni, pitanje je i da li bi iko kupovao – L. (30).

Njemica L. kaže da mjesec dana nije vidjela niti jednu flašu suncokretovog ulja u marketima u Štutgartu (pokrajina Baden-Virtemberg).

Nema ni brašna, barem ne tip 500, koje se najčešće koristi za hljeb i slična peciva. Po nekom pravilu, za kolače i torte se više koristi brašno tip 400, a u njemačkim marketima trenutno možete naći pšenično brašno tip 405 – koje se danas vjerovatno najčešće koristi za špacle (tip 405 označava koliko je visok stepen mljevenja i sadržaj minerala kao što su magnezijum ili kalijum).

Špacle su mekani rezanci sa jajima, posebno popularni na jugu Njemačke.

Izvor: Glas Srpske/Foto:healthline