Neispravna vozila na drumovima Srpske kao tempirane bombe

23.05.2023. - Društvo

Policija Srpske je za četiri mjeseca ove godine iz saobraćaja isključila 351 vozilo zbog tehničke neispravnosti, a prema riječima upućenih, drumovima krstari daleko više četvorotočkaša koji imaju neki kvar, čime se ugrožava bezbjednost.

 

"Po pomoć uglavnom dolaze u 5 do 12" Neispravna vozila na drumovima Srpske kao tempirane bombe
Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS, od januara do kraja aprila ove godine iz saobraćaja su isključena ukupno 983 vozila, od kojih 351 zbog tehničke neispravnosti.

Podaci MUP govore da su lani iz saobraćaja isključena 3.574 vozila, od čega 1.204 zbog tehničke neispravnosti. Godinu ranije, pokazuju podaci, policija je iz saobraćaja isključila 4.104 vozila, od kojih je 1.195 bilo zbog tehničke neispravnosti.

U MUP navode da se iz saobraćaja, između ostalog, isključuje vozilo koje nije registrovano ili nema propisane registarske tablice, dok se na vanredni tehnički pregled upućuje motorno i priključno vozilo za koje postoje osnovi sumnje u tehničku neispravnost, kao i ona koja su vidno oštećena u saobraćajnim nesrećama.

– Srpska i FBiH imaju stariji vozni park u odnosu na zemlje okruženja. Razlog tome je ekonomska kriza koja je u posljednje vrijeme dovela do toga da građani kod automehaničara idu samo kad im vozilo stane – kazao je Jaćimović.

Dodao je da se vozila moraju redovno servisirati i održavati, posebno volan i kočnice.

– Kriza ne bi smjela biti opravdanje da se voze tehnički neispravna vozila, kojih, takođe, mnogo ima u ruralnim područjima i selima, gdje se voze auta u fazi raspadanja – rekao je Jaćimović.

Prema njegovim riječima, tehnički neispravno vozilo na putu je isto kao oružje u rukama nesavjesne osobe.

On je kazao da vlasnici vozila po pomoć uglavnom dolaze u pet do 12.

– Vozači ne bi na vrijeme došli kod automehaničara, nema tih para. Svi dođu samo kad moraju, eventualno neko kad ide na malo duži put dođe da prekontroliše vozilo, ali i takvih je sve manje – rekao je Šindrak.

Autobusi

U MUP RS ističu da se poseban akcenat stavlja na kontrolu autobusa i vozača prilikom organizovanja ekskurzija i izleta.

– Kontrola se obavlja neposredno prije polaska na izlet ili ekskurziju, na zahtjev organizatora – škole i obavezno podrazumijeva kontrolu ispunjenosti uslova u pogledu tehničke ispravnosti vozila. Pored navedenih opštih uslova, za ovakvu vrstu prevoza propisano je da je na autobusu kojim se vrši povremeni organizovani vanlinijski prevoz djece predškolskog uzrasta, učenika i studenata obavezan vanredni tehnički pregled koji nije stariji od 15 dana u odnosu na vrijeme kretanja na taj put – naglasili su u MUP-u.

 

izvor: Srpskainfo/FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER