“Ne izlažite djecu vijestima o tragediji” Upozorenje psihologa koje svaki roditelj mora da zna

07.05.2023. - Društvo

Tragičan dan u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu potresao je region.

Vijesti o tragediji smijenjivale su se iz časa u čas, o ubistvu se priča na svakom mjestu, pa ni sasvim mala djeca nisu mogla da budu pošteđena i da ne čuju da se dogodilo nešto strašno.

Kako bi roditelji predškolske djece trebalo da se postave u novonastaloj situaciji i na koji način da razgovaraju sa njima odgovorila je psiholog Brankica Šaljić-Milenković.

– Djeci do sedam godina starosti odgovorite na pitanja koja imaju, kratko i bez mnogo detalja o tome kako se sve odigralo – savjetuje psiholog Šaljić-Milenković.

“Neophodan je razgovor sa djecom, roditeljima i nastavnicima” Psiholog Sonja Stančić apeluje za rad na prevenciji mentalnog zdravlja
“Oni uče po modelu šta su vidjeli” Doktor Panović savjetuje roditelje da djecu nauče da se raduju životu

Ovo je, navodi sagovornica, veoma važno, da djeca ne bi stvarala slike u glavi koje mogu dodatno da ih traumatizuju.

– Pitajte djecu šta su čula. Recite im da ne znate zašto se to dogodilo i naglasite da je svima teško zbog onoga što se desilo. Nemojte od njih skrivati istinu, ali budite kratki i svedeni u odgovorima o samom događaju – savjetuje psiholog.

Važan savjet za sve roditelje jeste da razgovaraju sa djecom o njihovim osjećanjima.

– Obavezno pitajte djecu kako su. Kažite im da je u redu da osjećaju šta god da osjećaju, ali da je u redu i ako su zbunjena i ne znaju kako se osjećaju – navodi Šaljić-Milenković, piše Ona.

Sagovornica kao najvažniji savjet upućuje apel roditeljima da ne gledaju informativne emisije zajedno sa djecom.

– Ne izlažite djecu vestima na televiziji. Preplavljujuće je i za odrasle, a kod mališana stvara strah – jasna je.

Šaljić-Milenković podsjeća sve roditelje da uvijek, a posebno u ovim teškim danima za sve nas, pokažu ljubav prema najmlađima.

– Zagrlite svoju djecu, razgovarajte sa njima. Recite im da ste za njih uvijek tu i da ćete im odgovoriti na sva pitanja koja ih interesuju. Djeci su potrebni podrška, razumijevanje, ljubav i sigurnost – navodi Šaljić-Milenković.

 

izvor: Srpskainfo/FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER