Naučnici na tragu lijekova u borbi protiv raka

28.03.2023. - Društvo

Tim profesora Sedrika Blanpena (Cedric Blanpain), pri Slobodnom Univerzitetu u Briselu identifikovalo je protein koji omogućava ćelijama raka da se odupru hemoterapiji. Ciljanjem na ovaj molekul, budući lijekovi bi mogli boriti se protiv ove otpornosti i spase živote, piše belgijski dnevnik „Le Sueur“.Protein RHOJ
Tim profesora Blanpena objavio je to u naučnoj reviji Nature, što je veliko otkriće koje bi moglo revolucionirati budućnost liječenja raka. Neke ćelije raka su mnogo otpornije od drugih. Ćelije koje prave EMT (epitelno-mezenhimsku tranziciju), odnosno proces kojim se odvajaju od drugih ćelija da bi se proširile po cijelom tijelu, posebno su otporne na hemoterapiju.

Ove ćelije proizvode metastaze i uzrok su određenih vrlo agresivnih karcinoma dojke, pluća ili pankreasa.

– Vrlo brzo smo identificirali da je određeni molekul prisutan u EMT ćelijama, a ne u ćelijama koje nisu otporne – objašnjava profesor za „Le Sueur“.

Taj molekul je protein RHOJ. Istraživači su otkrili da to omogućava ćelijama raka s EMT da se odupru tretmanima hemoterapije. S tim što su ostavili mogućnost da poprave svoju DNK oštećenu hemoterapijom i tako izbjegnu ćelijsku smrt.

Veliki izgledi

– Ovo očigledno otvara velike izglede za razvoj lijekova koji bi mogli posebno ciljati RHOJ kako bi ga inhibirali i tako omogućili da hemoterapijski tretman funkcionira – objašnjava Mod Debonji (Maud Debaugnies), prva autorica ove studije koja je radila na ovom važnom otkriću.

Profesor objašnjava da su donedavno mislili da je skoro nemoguće inhibirati ovu vrstu proteina. Međutim, istraživanja su pokazala da je to sasvim moguće i trenutno su u toku kliničke studije za testiranje lijekova koji ciljaju protein RAS.

Farmaceutske industrije
Sada je na farmaceutskoj industriji da iskoristite ovo otkriće i pokrene istraživanje kako bi pronašao molekule koji su sposobni inhibirati RHOJ. Očekivanja su da će otkriće Debonji i profesora Blanpena izazvati nadu, ali i uzbuđenje u oblasti onkoloških istraživanja u svijetu.

 

izvor:Avaz/FOTO:euractiv/Avaz