Najmlađi Bijeljinci prisustvovali “Istraživačkoj avanturi”

15.12.2022. - Društvo

U Bijeljini je večeras održana manifestacija “Istraživačka avantura” u okviru koje je na zanimljiv način promovisana nauka, a darovitim pojedincima omogućeno da iskažu svoj talenat.
Predsjednik Udruženja inovatora bijeljinske regije Živa Makrin naveo je da mladi inovatori iz Bijeljine, koji su prethodnih godina ostvarivali i ostvaruju značajne rezultate i dostignuća, prezentuju svoja ostvarenja večeras na izložbi “Istraživačka avantura”.


“Večeras smo donijeli radove iz različitih perioda u posljednjih 12 godina od kada postoji ovo udruženje. U tom periodu, a naročito u posljednjih šest godina, učenici inovatori Tehničke škole `Mihajlo Pupin` ostvaruju zapažene rezultate na Međunarodnoj izložbi ideja, inovacija i stvaralaštva /Inost/ i gdje god se pojave”, rekao je Makrin novinarima.

On je istakao da su samo u ovoj godini osvojena tri “zlata” i da to dovoljno govori o kvalitetu ovih učenika, njihovom radu, idejama i dostignućima.

Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović rekao je da će ova manifestacija, prvi put održana večeras, biti podržana i u narednom periodu te da će na taj način Grad afirmisati što veći broj učenika, a manifestaciju učiniti tradicionalnom.

“Na taj način ćemo našu zajednicu činiti bogatijom iz godine u godinu”, rekao je Petrović i dodao da je cilj manifestacije promocija nauke i mladih talenata te podsticanje na naučno razotkrivanje i razvoj, što su mladi i večeras pokazali.

“Istraživačka avantura” organizovana je u prostorijama Muzeja Semberije i Galeriji Centra za kulturu “Semberija”, a ljubiteljima nauke omogućeni su besplatni sadržaji u kojima mogu da istraže spoj nauke i umjetnosti.

Učenici do petog razreda osnovnih škola izložili su crteže o nauci, stariji osnovci i srednjoškolci predstavili su makete, izume i prezentacije, dok su inovatori, profesori i studenti učestvovali sa ozbiljnijim eksperimentima.

Izvor:Srna/Foto:Semberija info