Najljepša ljubavna priča pretočena u vino i vinograde

09.06.2023. - Društvo

Turistička organizacija grada Bijeljina organizovala je danas Drugi festival vina u bijeljinskom hotelu “Drina” na kojem je predstavljeno tridesetak vinarija iz Bosne i Hercegovine i država regiona, te iz Italije, Francuske i izraela.

 

Jasminka Abdulahagić, direktorica Turističke organizacije Bijeljina,  kaže da su izraelska vina prvi put predstavljena u Bijeljini.

“Nakon Sarajeva i Tuzle, Festival vina se preselio u Bijeljinu. U okviru ovog festivala vina organizovana je i radionica za ugostiteljske radnike i vinare na kojoj se razmjenjuju iskustva vezana za konzumaciju vina”, kaže Jasminka Abdulahagić.

Vesna Račić marketing – menadžer Vinarije “Fazan” iz Prnjavora kaže da je prvi zasad grožđa u naselju Višnja kod Prnjavora podignut u 2010. godini, dok je prva berba bila u 2013. godini.

Vina iz Prnjavora degustiraju Francuzi

“Vinarija je nastala kao jedna lijepa ljubavna priča, gdje se jedan Francuz zaljubio u našu bosansku Ukrajinku. Kada su se vjenčali, njena majka joj je poklonila jednu parcelu zemljišta, s namjerom da to ona proda i da otputuje na svadbeno putovanje.

Međutim, kada je mladoženja došao u Prnjavor, ocijenio je da je to idealno mjesto za vinograd, površine oko četiri hektara, i vinariju. Vinarija radi po organskim principima proizvodnje. Uzgajamo šardone, rizling, pino, kaberne, merlo, širaz i ova grožđa daju interesantne kupaže”, kaže Vesna Račić, ističući da “Fazan” proizvodi maksimalno osamnaest hiljada butelja, odnosno oko 16.000 litara vina koje se do prije dvije godine izvozilo u Francusku. Sada se vina Vinarije “Fazan” mogu konzumirati i u bosanskohercegovačkim restoranima.

Na ovom jedinstvenom vinskom festivalu predstavljena su i fruškogorska vina, iz Vinarije “Grumen”, te vina iz Vinarije “Despotika”, selo vlaški Do kod  iz Smederevske Palanke.

Milica Milinović, marketing – menadžer kaže da vinarija “Despotika”, koja postoji već trinaest godina, na festivalu vina predstavlja osam svojih vina.

“Vinarija ima dvadeset hektara vinograda, na tri parcele i proizvodi oko 85.000 litara vina. Insistiramo na kvalitetu i vina proizvodimo isključivo od našeg grožđa”, kaže Milica Milinović.

Vinarija “Jungić” najbolje ocijenjena u Beču

Nikola Radišić, direktor prodaje u Vinariji “Jungić” iz Čelinca, kaže da je ova vinarija prvi vinograd zasadila u 2004. godini. Trenutno raspolaže sa sedam hektara vinograda.

“Imamo sedam internacionalnih sorti grožđa i jednu regionalnu, tamjaniku. Naša vina su prepoznata u Beču, gdje smo ocijenjeni kao najbolja vinarija u BiH za prošlu godinu. U Londonu osvajamo nagrade u proteklih nekoliko godina”, ističe Nikola Radišić.

Bijeljina.com