Na spomeniku Milutina Mrkonjića biće postavlje QR kod

21.05.2022.

U ponedeljak, 23. maja, biće održan šestomjesečni pomen pokojnom političaru Milutinu Mrkonjiću, a tada će na njegovu nadgrobnu ploču biti postavljen – QR kod.


Mnogima to zvuči bizarno, ali to je zapravo najlakši način da onaj ko posjeti grob poznatog političara veoma brzo sazna cijelu njegovu biografiju.

QR kodovi se mogu naći na bilo čemu, a u pitanju je skraćenica od “Quick Response”, odnosno brzog odgovora. Na QR kod se gleda kao na evoluciju barkoda koja je započeta u Japanu, u automobilskoj industriji.

QR kodovi su znatno pametniji jer mogu sadržati mnogo više podataka u odnosu na tradicionalne barkodove, a zauzimaju daleko manje prostora. Takođe, mašine mogu mnogo brže da pročitaju QR kodove, bez obzira na to što nose veliku količinu informacija.

Podsjetimo, Milutin Mrkonjić bio je srpski političar, počasni predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS), narodni poslanik, bivši ministar infrastrukture i bivši ministar saobraćaja Republike Srbije.

Preminuo je 27. novembra 2021. godine, a sahranjen je 2. decembra 2021. u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Izvor:Mondo/Foto:Mondo