Na sajmu u Ugljeviku okupljeno više od 70 izlagača

03.09.2023. - Društvo

Međunarodni sajam šljive, voćnih rakija i meda, koji je okupio više od 70 izlagača, otvoren je danas u Ugljeviku, gdje su predstavnici lokalne uprave najavili nastavak podrške domaćoj proizvodnji.

Gordana Radovanović, direktor opštinske Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, koja je organizator Sajma, rekla je da su za najbolje predviđene nagrade – tri kazana za pečenje rakije.

Predsjednik Skupštine opštine Ugljevik Zoran Lazić zahvalio je izlagačima, gostima i organizatoru Sajma i istakao da će nastaviti da promovišu domaće proizvode.

Načelnik Vasilije Perić je na otvaranju istakao da Ugljevik ima vrijedne domaćine i da je u proteklom periodu povećan obim proizvodnje šljive, koja je, uprkos ovogodišnjim lošim vremenskim prilikama, izvezena na zapadno tržište.

Perić je pozdravio i organizatore 76. Svjetskog kupa harmonike koji se održava u ovom kraju, uz napomenu da je Ugljevik poznat i po harmonici. Sajam je posjetio i predsjednik Narodne partije Srpske /NPS/ Darko Banjac, koji je istakao važnost ulaganja u domaću proizvodnju provjerenog i visokog kvaliteta.

“Ovakve sajamske manifestacije, koje doprinose promociji i očuvanju tradicije i običaja, moramo sačuvati od zaborava”, izjavio je Banjac Srni i napomenuo da je u posljednjih nekoliko godina u Republici Srpskoj učinjen značajan pomak, a domaći proizvodi su sve traženiji.

Banjac je sa poslanikom u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draganom Galićem i direktorom RiTE “Ugljevik” Dikom Cvijetinovićem razgovarao sa brojnim proizvođačima i izlagačima, koji su svoje proizvode izložili na gradskom trgu u Ugljeviku. Među brojnim gostima bio je i Zane Šaulić, predstavnik gradske vlasti Loznice, koji je rekao da je voćarstvo napravilo veliki progres u ugljevičkim selima, što se, kako kaže, vidi u svakom sokaku i zaseoku.

Izvor: Nezavisne