Na prodaji privatno ostrvo u Jadranskom moru

19.05.2022.

Privatna ostrva u Jadranu, od kojih su država i lokalne vlasti digle ruke, sada se nalaze u oglasima za prodaju.


Jedno od njih je Mali Kosmač, u Splitsko-dalmatinskoj županiji u malom mjestu Vinišće, koje se prodaje za 700 hiljada evra, a iz agencije za nekretnine kažu da bi cijena mogla da poraste i do milion evra, objavila je zagrebačka tv N1.

Ovo ostrvce, površine od 5.000 kvadratnih metara, u privatnom je vlasništvu starosjedioca iz Vinišća, a na prodaji je od 2016. godine i još uvijek nije našlo novog vlasnika. Iz agencije za nekretnine kažu da je zainteresovanih i te kako bilo, kako stranih tako i domaćih državljana, ali kada shvate da prostornim planom nije dozvoljena gradnja i kada se upoznaju s propisima prostornog plana – brzo odustanu.

Ostrvo je okruženo oštrim stijenama, te je zbog toga na njega nemoguće pristati. Iz Splitsko-dalmatinske županije navode da je pogodno isključivo za bavljenje poljoprivredom.

Mještani su podijeljeni u pogledu prodaje, pri čemu jedni smatraju da ono što se mukotrpno sticalo ne bi trebalo rasprodavati, naročito strancima, dok drugi nemaju ništa protiv prodaje ni protiv toga da takva imovina “ode” u ruke stranaca.

Hrvatska ima 1.244 ostrva, ostrvaca, hridi i grebena, od čega je 66 naseljeno. Mala ostrva su uglavnom u vlasništvu države, više od 80 odsto, a ostatak je u privatnom vlasništvu, navodi se u prilogu zagrebačkog studija N1.

Izvor:nezavisne/FOTO:Lux life