Na padinama Majevice Ruskinja i Srbin čuvaju pravoslavlje (VIDEO)

27.06.2022. - Društvo

Tri sveštenika SPC, koji su bogoslužbeni vijek proveli na području opštine Lopare, nedavno su otišla u zasluženu penziju.

Naslijedili su ih sveštenici Ostoja Dikić, Spasoje Radovanović i Duško Đurić, koji je, između ostalog, bogoslovski fakultet završio u Rusiji. Tamo je upoznao suprugu Olgu sa kojom ima četvoro djece.

“Narod Majevice je blag, dobronamjeran, privržen crkvi, tako da ovdje na Majevici nije teško službovati”, započinje priču protonamjesnik Duško Đurić, starješina Hrama rođenja Presvete Bogorodice.

Deset je mjeseci na čelu Mačkovačke prve parohije, koja pokriva četiri sela u opštini Lopare.

“Novoosnovanu kragujevačku bogosloviju upisao sam 1998. godine, a potom Moskovsku duhovnu akademiju. Rukopoložen sam 2006. godine za sveštenika i postavljen na zvorničku parohiju gdje sam službovao 15 godina”, rekao nam je Duško.

Tokom školovanja u Rusiji sveštenik Đurić upoznao je suprugu Olgu, koja je studirala za dirigenta crkvenih horova. Danas imaju četvoro djece, najmlađa je devetogodišnja Isidora, Sofija i Ksenija imaju 14 godina, a najstariji je sin Dako 15 godina.

“Tamo smo se upoznali i tamo smo dlučili da kroz život kročimo zajedno “, kaže otac Duško.

“Dvije i po godine smo se zabavaljali, ja sam završila tri godine studija a njemu je ostala još jedna, onda sam ja radila u jednom hramu kao dirigent u Podmoskovlju. Kad je Duško završio odlučili smo da se uzmemo i došli smo ovdje”, priča supruga Olga.

Ruskinja Olga zavoljela je ovaj kraj i ima želju da baš pri crkvi osnuje veći hor, jer trenutno postoji samo pjevačko društvo sa nekoliko članova.

Hram u Mačkovcu, posvećen Rođenju Presvete Bogorodice, izgrađen je 1913. godine.