Monah Arsenije opisao kako se ponaša onaj koji nosi porodično prokletstvo

02.03.2023. - Društvo

 

 

Monah Arsenije, iguman manastira Ribnica kod Mionica, besjedio je na temu porodičnog prokletstva kojim se moderan čovjek u današnje vrijeme rijetko bavi.

Većina naših predaka nekada je vrlo vodila računa da se ponaša uzorno, moralno, da dobro vraća dobrim i ne čini zlo. Međutim, moderna vremena mnogo su toga promijenila pa se o ovoj temi rijetko govori.

Međutim, monah Arsenije postojanje takvog nečeg ne dovodi u pitanje.

On kaže da taj neko ko se rodio s porodičnim prokletstvom od prababe, pradede, čukundede koji je napravio neko zlo, “istina je da se od te porodice sklonio Bog”.

“Onaj koji je smiren on nosi Hrista u sebi. Neće moći svi da postignu taj ideal velikog posta, velikih podviga, velikog ideala – to je činjenica. Ali Hristos nije donio to kao ideal – bdijenje, glad, žeđ, molitva. Ideal koji je Hristos donio je smirenje. Smirena spoznaja da sam slab čovjek. I na taj način, „Ko se sam unizuje, taj će se uzvisiti“. Samim tim priznanjem sebi da sam slab, ograničen čovjek, je već velika stvar”, govori otac Arsenije Jovanović.

Svima je dopušteno da kažu – ja ne mogu da postignem mnogo, prihvatam ono što je moja mjera. A Luciferova mjera je – uvijek budi bolji od drugih, uvijek budi iznad drugih, nikad se ne zadovolji i čak laži, odglumi da si bolji.

“I mi svi glumimo. Svi imamo uloge. Svi glumimo na Fejsbuku, postavljamo svoje najbolje fotografije, svoje najljepše misli. A onda kada upoznamo djevojku u prirodi i vidimo da nije tako lijepa, ili tako pametna kao što se prikazivala na Fejsbuku, kažemo „ti si mene prevarila“.

Jedan Srbin ne može da se pokori pametnijem sunarodniku. Iako zna da je on pametniji i bolji, on ne može da se pokori. I umjesto da kaže „brate, ti si od mene sposobniji, vodi, ja ću biti uz tebe – bićemo jači zajedno“. Ne, mi ćemo se boriti dok ga ne oborimo. Mi ne dopuštamo boljima da nas vode.

“Lucifer ima široku paletu mogućnosti da nas prevari. I on to radi. Ali konačnu prevaru Hristos neće da dopusti. Nikad nas Lucifer neće prevariti ako mi to sami ne dopustimo. Bog hoće slobodnu volju. Neznanje se računa kao veliki grijeh. Nama je dato da se učimo cijelog života. Ako se nismo naučili Svetom pismu to je grijeh. Onda možemo biti prevareni. Zato, čuda su još uvijek moguća.

“Kad čovjek stekne ljubav u srcu, on onda voli sve ljude – to je veliki podvig koji se stiče kroz smirenje. Kroz veliki trud i to je taj ideal. Mi nosimo posljedice od prvorodnog grijeha. Ne, nismo krivi zbog toga, ali nosimo posljedice. Taj neko ko se rodio sa porodičnim prokletstvom od prababe, pradede, čukundede koji je napravio neko zlo, istina je da se od te porodice sklonio Bog. Onda nastupa ta demonska sila koja tiraniše potomstvo. Počinju da se rađaju djeca koja su nezgodna, namćorasta, neposlušna”,kaže Arsenije.

Monah Arsenija potom objašnjava:

“To dijete ode od kuće postane kriminalac. To se dešava jer demonska sila stiče vlast i udara po onoj djeci koja su ranjivija, osjetljivija. Demon pristupa baš takvima koji mogu biti veliki. Da slučajno taj veliki ne bi čovječanstvo nagradili nečim velikim, Lucifer im pristupa i vodi ih na svoju stranu. Takvi ljudi postradaju i bivaju to što bivaju”,  navodi on.

Izvor:ATV/Foto: YouTube screenshot