Mladi iz cijele BiH oduševljeni kulturnim naslijeđem Banje Luke kroz “BiHCoolTura”

16.09.2023. - Društvo

Kroz jedinstvenu inicijativu “BiHCoolTura”, koju je podržala Evropska unija, mladi iz svih krajeva Bosne i Hercegovine prošli su osmodnevno putovanje autobusom kako bi upoznali kulturne i istorijske lokacije zemlje. Jedna od ključnih postaja njihove rute bila je Banja Luka, grad s bogatim kulturno-istorijskim nasljeđem koji je ostavio dubok utisak na ove mlade istraživače.

Ovaj poseban projekt imao je za cilj ne samo upoznavanje značajnih mjesta, već i povezivanje mladih, stvaranje novih prijateljstava te istraživanje bogate kulturne baštine BiH. Uz sve značajne trenutke, mladi su imali priliku podijeliti svoje dojmove o Banjoj Luci i cjelokupnom putovanju s predstavnicima medija.

Simone Guerini, šef Kancelarije EU u Banjaluci, također je bio prisutan, dajući dodatnu težinu ovom događaju.

“U okviru projekta oni putuju širom Bosne i Hercegovine. Putovali su u Mostar, Jajce, Neum i sada su na svojoj završnoj stanici u Banjaluci. Upoznali su svoju zemlju bolje i stekli su nove prijatelje. To je ono što je i bitno. To je jedna od ključnih stvari na kojima radi Evropska unija kroz Erasmus projekte.”, rekao je Guerini.

Lejla Muekić dolazi iz Tuzle jedna od učesnica projekta.

“Ovaj projekat mi je ponudio priliku da obiđem gradove koje sam oduvijek željela posjetiti, ali nisam imala priliku. Posebno mi se dopala ekipa mladih i ambicioznih ljudi. Danas očekujem da će u Banaluci imati jedan lijep završetak druženja”, napomenulaje Lejla. 

I Emir Kamberović iz Gradačca je jedan od učesnika ovog dogđaja.

“Bilo mi je zadovoljstvo biti dio ovog projekta i upoznati našu lijepu Bosnu i Hercegovinu. Volio bih da imamo više ovakvih projekata. Posebno mi je bilo zadovoljstvo upoznati 19 izuzetnih mladih osoba sa kojima će veza trajati veoma dugo.”, rekao je on.

Banjaluka.com