Migrantska situacija znatno poboljšana

14.05.2022. - Društvo

Migrantska situacija u BiH znatno je poboljšana u posljednjoj godini, ocijenio je predstavnik u Ministarstvu bezbjednosti u Savjetu ministara Saša Kecman.


Iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara su naveli da je poboljšana kontrola kretanja migranata na prostoru BiH i nadzor istočne granice, da su pojačane aktivnosti na izmještanjima migranata iz gradskih područija i preduzet veliki broj akcija na presijecanju lanaca krijumčarenja.

Kecman je naglasio da samo regionalni pristup može doprinijeti efikasnijoj borbi protiv ilegalnih migracija, posebno protiv krijumčarenja i trgovine ljudima.

Ministarstvo je, kako se ističe, u proteklom periodu preduzimalo sve raspoložive mjere da bi BiH što efikasnije i humanije odgovorila na postojeću migracionu situaciju, u skladu sa raspoloživim mogućnostima i u saradnji sa drugim nadležnim institucijama i lokalnim vlastima.

Problem velikog broja migranata koji nezakonito ulaze, kako ističu u saopštenju, ne može riješiti samo jedna zemlja niti jedan region, te su veoma izražene potrebe za snažnom regionalnom i evropskom saradnjom, kao i potrebe za regionalnim pristupom kako bi se zajednički djelovalo na planu migracionih kretanja.

Zbog toga su predstavnici Ministarstva bezbjednosti u savjetu ministara boravili u sedmodnevnoj posjeti Grčkoj, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i na Kosovu i Metohiji.

“Cilj posjete bio je jačanje bilateralnih odnosa, unapređenja saradnje i obilazak ključnih tačaka na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti da bi se sagledala situacij i unaprijedila saradnja sa agencijama i institucijama koje se bave migracijskim i bezbjednosnim pitanjima.

Predstavnici Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima, Agencije za istrage i zaštitu i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela ocijenili su obilazak zapadnobaklanske rute kao veoma uspješan jer su bili u prilici da razgovaraju sa kolegama i direkto razmijjene iskustva.

U obilasku zapadnobalkanske rute učestvovali su i predstavnici Hilfsverka zajedno sa predstavnikom Zajedničke platforme za saradnju /JCP/ u okviru projekta “Smanjenje neregularnih migracija u EU jačanjem kapaciteta struktura vezanih za migracije na zapadnom Balkanu” koji sufinansiraju Fond za azil, migracije i integraciju /AMIF/ i austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Izvor:Srna