Medvjed na Vratniku, interventni tim lovačkog društva upućen na teren

18.05.2023. - Društvo

Danas u jutarnjim satima primjećen je medvjed na ulicama sarajevskog naselja Vratnik, a kako je potvrđeno za Klix.ba na teren je upućen interventni tim Lovačkog društva Sarajevo.

 

Foto: Čitatelj/Klix.ba

 

Iz Operativnog centra MUP-a Kantona Sarajevu su potvrdili da im je prijavljeno da medvjed hoda ulicama i kreće se u pravcu grada, no odmah su obaviještene sve nadležne institucije.

Predsjednik Lovačkog društva Sarajevo Muriz Bukva za Klix.ba je potvrdio da prate medvjeda i usmjeravaju ga da se vrati odakle je došao.

“Mi ga pokušavamo vratiti, a on je već krenuo prema kasarni odnosno prema Zmajevcu. Mi smo to i radimo, a ako bude trebalo uspavat ćemo ga i vratiti… U kontaktu smo s Veterinarskim fakultetom. Ako bude krenuo praviti probleme i luditi, morat ćemo ga ustrijeliti kako nikome ne bi nanio štetu”, rekao nam je Bukva.

 

Foto: Čitatelj/Klix.ba

Iako su stanovnici ovog dijela Sarajeva uznemireni, nadležni ističu da nema potrebe za panikom jer je medvjed pod kontrolom.

Lovci ističu da su ljudi ugrozili staništa medvjeda neodgovornim ponašanjem, motorima i kvadovima kroz šume što je poremetilo i život životinja.

Pretpostavlja se da je medvjed sišao sa Pašinog brda preko Sedrenika prema Vratniku.

 

izvor:Klix/Foto: Čitatelj/Klix.ba