Maturanti Poljoprivredno medicinske škole proslavljaju maturu

24.05.2023. - Društvo

 

Svečanim defileom centrom grada, večeras je  250 učenika Poljoprivredno medicinske škole, ukupno jedanaest odjeljenja  obilježilo, na svečan način, odjeveni u prelijepe maturske haljine i svečana odijela, završetak srednjoškolskog školovanja.

Kuriozitet ove generacije je u tome što  u svom sastavu ima dvije sestre i brata, rođene u istom danu, Andreu, Milenka i Anastasiju Božić. Sve troje su odličnim uspjehom završili Medicinsku školu. Planiraju da u Beogradu upišu medicinu. Pripreme za upis uveliko traju.

Božići dar od Boga

Dvije sestre i brat kažu da su osim učenja zainteresovane za umjetnost, poeziju, glumu, sport. S obzirom na to da su sestre jednojajčane bliznakinje, super se slažu, međusobno ispomažu. Anastazija bi željela da završi specijalizaciju za dermatologa, nakon osnovnih studija medicine. Postoji mogućnost da nekada zajedno otvore i privatnu ambulantu. Otac Radosav Božić je presretan što je uspio na put izvesti dobru, talentovanu i vrijednu djecu. Kaže, bilo je teško, ali se trud isplatio.

Zoran Despotović, direktor ove škole kaže da je ovo jedna od boljih generacija u kojoj je bilo 50 odlikaša od prve do četvrte godine, među njima i troje vukovaca sa prosječnom ocjenom pet tokom srednjoškolskog školovanja.

„U našoj školi obrazuju se budući zdravstveni radnici, veterinarski tehničari, učenici poljoprivredne i prerađivačke struke. Ovo je jedna od boljih generacija. Ove godine obavljali su praktičnu nastavu u zdravstvenim ustanovama, veterinarskim ambulantama, prerađivačkim preduzećima, što će im puno značiti u narednom periodu. Bilo je problema tokom pandemije virusa korona, kada je obavljana onlajn nastava, kada nije bilo prakse. Sada možemo slobodno reći da su, ipak, uspješno povezali teoriju i praksu. Mnogi od njih nastaviće školovanje, ali će puno njih potražiti prvi posao. Završili su struke koje su tražene u privredi, a veliki broj će nastaviti studiranje u Beogradu i Novom Sadu“, kaže direktor Despotović.

Ivana Vesić je završila trogodišnje zanimanje za pekara. Ona kaže da se pronašla u tom poslu, da ga izuzetno voli, a puno joj je pomogla i praksa u školi.

I Ivana Džinić je završila Medicinsku školu koju će, kako kaže, pamtiti  po lijepim i nezaboravnim trenucima.

„Bilo je uspona i padova, ali, naša mladost je sve to uspješno prebrodila. Namjeravam da jednog dana potražim posao u Njemačkoj ili Švajcarskoj“, kaže Ivana.

Bijeljina.com