Matić optužen da je sjekirom i štapom ubio rođaka

15.09.2023. - Društvo

Vinko Matić (56) iz Banjaluke optužen je za ubistvo komšije i rođaka Radomira Matića (78).

Optužnicu protiv Matića podiglo je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, a potvrdio Okružni sud u Banjaluci.

Zločin se desio 19. aprila ove godine u Donjim Golešima u zaseoku Jelići.

Kobnog dana oko 12.30 časova, optuženi je u šumi zvanoj “Osoje”, koja je njegovo vlasništvo, nakon svađe fizički napao rođaka.

Napao ga je štapom kojeg je oteo od žrtve, ali i sjekirom koju je prethodno ponio sa sobom kako bi ogradio svoju parcelu.

“Optuženi je bio svjestan da usljed njegovog činjenja može nastupiti zabranjena posljedica, ali je pristao na njeno nastupanje, pa je tako prvo štapom udario oštećenog”, navodi se u optužnici.

Nanio mu je povredu u predjelu trupa i gornjih i donjih ekstremiteta.

Osim toga, “ušicom” i oštricom sjekire udario je žrtvu u trup i ekstremitete – šaku i podlakticu.

“Oštećeni je zadobio politraume, odnosno povrijeđivanja više organa i organskih sistema: prelomi rebara, nagnječenje pluća, rascjep bubrega, prelomi kostiju donjih ekstremiteta, što je dovelo do razvoja stanja traumatskog šoka usljed čega je nastupila smrt”, neposredno po dolasku hitne pomoći”, navodi se u optužnici.

Ovaj zločin je potresao mještane Goleša, ali i okolnih mjesta, a kako su tada ispričali mještani, navodno je sukob počeo kada su ovce ubijenog Matića ušle u njegovo imanje.

Ispričali su i da se Vinko u ovo selo vratio na očevinu gdje je često dolazio u sukobe sa komšijama, a navodno je imao i psihičkih problema, te je bio sklon i alkoholu.

Izvori su naveli da se Vinko u ovo mjesto vratio prije destak godina, te da je najčešće zbog zemlje imao problema sa mještanima koji su mu u tom selu mahom i rođaci.

Navodno je optuženi jedno vrijeme radio kao taksista, ali se vratio u ovo selo pa je prestao raditi.

“Znao je i Vinko tako kada ga sretnemo da se požali na neke ljude za koje je tvrdio da su ga maltretitali, zlostavljali pa čak i vezali i da je to sve jako uticalo na njega. U svakom slučaju zločin je strašan, nastradao je čestit čovjek i policija je tu da utvrdi šta se tačno desilo”, rekao je tada izvor Nezavisnih.

Izvor: ATV