“Mali tenk” ponovo na drumu

27.11.2022. - Društvo
Nakon dvije decenije pauze ponovo kreće proizvodnja čuvenog četvorotočkaša “moskviča”. Ruski brend na drumovima bio je prepoznatljiv kao “mali tenk, a u vremenu kada dominiraju auta proizvedena u Njemačkoj i Francuskoj, pokušaće da se etablira u samom vrhu automobilske industrije. 

Novi izgled od “malog tenka” mogao bi ići do “ruskog diva” sa modernim kineskim dizajnom koji jedva da podsjeća na klasik iz sovjetske ere. Proizvodnja je pokrenuta u fabrici u blizini Moskve, koju je napustila francuska kompanija “Reno”. Posljednji model “moskviča” bio je  limuzina s troja vrata “moskvič tri” sa benzinskim motorom, aluminijumskim točkovima, uskim farovima sa LED svjetlom i velikom instrument tablom koji je posjedovao tač ekran.

Ljubav ka oldtajmerima, među kojima je i čuveni “moskvič”, najbolje gaje njihovi kolekcionari, a takvih je u Srpskoj sve više. Laktašanin Petar Radulović decenijama je u tom društvu. Naglašava za “Glas” da povratak “moskviča” za njega znači veliku radost, ali i vraćanje u djetinjstvo i evociranje uspomena.

– S obzirom na nagli razvoj tehnologije ostali su ljudima u sjećanju modeli koji su pravljeni da traju i opstanu. Imali su osobenost s obzirom na državu iz koje dolaze, ali i vrijeme kada su nastali. Pojedini modeli ostavili su svoj pečat, a jedan od njih je i “moskvič” – rekao je Radulović.

Radulović naglašava da je s nestrpljenjem čekao novu varijantu ovog auta.

–  Nije rijedak slučaj da proizvođači, zbog nostalgije i želje da se sačuva  lik i djelo, krenu sa određenim inovacijama kao što je to sada slučaj sa “moskvičem”. Mislim da je to dobra stvar, s jedne strane zbog ruske robusnosti, a s druge radi čvrstine i stabilnosti. To je vozilo koje je bilo relativno veliki potrošač, zato je i dobio nadimak “mali tenk”. U njega su vozači bili uvijek sigurni, znam da će tako biti i sa novim modelom – kazao je Radulović.

Iako naglašava da u svojoj garaži nije nikada imao “moskviča” s radošću je vozio ovog četvorotočkaša za koji ga vežu najljepše uspomene.

 – Vozilo je pravljeno da u slučaju udesa vozač bude siguran i bezbjedan. Danas ga ne možete vidjeti na našim ulicama. Pokušao sam da kupim jedan i restauriram ga, ali vlasnik nije htio da ga proda, a ni da ga zaštiti – dodao je Radulović dodajući da je ovaj automobil bio popularna “mašina” posebno 80-ih godina prošlog vijeka.

Francuski brend “Reno” u maju prodao je svoj većinski udio u automobilskoj kompaniji “Avtovaz” ruskoj državi za samo jednu rublju. Oni su prodali i svoju fabriku u Rusiji, koja je sada preimenovana u Moskovsku fabriku automobila “moskvič”.

Ipak, s predviđenom proizvodnjom od samo 600 vozila ove godine, malo je vjerovatno da će novi automobil promijeniti izglede šire ruske auto-industrije. Krajnji cilj je proizvodnja 100.000 “moskviča” godišnje, od kojih će dio biti električni.

Predsjednik “Oldtajmer kluba Banjaluka” Svjetlan Savić kazao je za ” Glas” da je čuveni “moskvič” svoju slavu dostigao krajem 70. i početkom 80 godina. Ipak, strastveni zaljubljenici u ruska vozila ovo nikad nisu zaboravili.

– “Moskvič” je bio najpopularniji u Rusiji i istočnoj Evropi, a na početku je bio kopija njemačke “opel olimpije”. Iako sam vozio različite vrste automobila, “moskvič” nisam nikad što ne znači da neću – rekao je Savić.

Naglašava da se ne sjeća da je na domaćim i regionalnim skupovima oldtajmera vidio i stari model “moskviča”.

– Na druženjima oldtajmera dominiraju “buba”, “reno 5”, “fićo” i slično. “Moskvič” je rijedak ili ga nema nikako. Ima jedan u Banjaluci, doduše nije restauriran. Malo starije generacije rasle su uz ovaj auto, a svi tvrde da ih nikad nije ostavio na cjedilu – dodao je on.

Prvi automobili “moskvič” će sići s proizvodne trake krajem ove godine, a zadatak u bliskoj budućnosti je da se do kraja 2023. godine uspostave procesi montaže malih štampanih ploča za automobile. Uz to, pokretanje proizvodnje u punom obimu obezbijediće posao za još oko 40.000 ljudi.

Naši sagovornici saglasni su u jednom – “moskvič” je neuništiv.

Kultna rečenica

Kultna rečenica po kojoj je “moskvič” ostao prepoznatljiv u domaćoj javnosti je ona Ilije Čvorovića iz filma “Balkanski špijun”: “Koja su to kola bolja od “moskviča”?

 

izvor:Glas Srpske/FOTO: Glas Srpske/Printscreen/Ilustracije