Lijek protiv kašlja “Folkodin alkaloid” povučen sa tržišta

05.04.2023. - Društvo

Lijek protiv suvog kašlja “Folkodin alkaloid” povlači sa tržišta Srbije, jer folkodin može izazvati tešku alergijsku reakciju.

 

Iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbijez upozoravaju u obrazloženju da je primjena folkodina u periodu do 12 mjeseci prije anestezije sa neuromuskularnim blokatorima, povezana sa rizikom od perianestetičke anafilaktičke reakcije na neuromuskularne blokatore.

Zbog toga se lijekovi koji sadrže folkodin povlače iz prometa, a jedini lijek koji sadrži aktivnu supstancu folkodin na tržištu Srbije je lijek “Folkodin alkaloid”, kapsula, tvrda od 10 miligrama.

Agencija ističe da je potrebno da ljekari razmotre druge alternativne terapije i posavjetuju pacijente da prestanu da koriste folkodin.

U objavi se navodi da je u slučaju anestezije koja zahtjeva primjenu neuromuskularnih blokatora, potrebno da zdravstveni radnici provjere da li su pacijenti koristili folkodin u posljednjih 12 mjeseci.

“Ukoliko jesu potrebno da budu svjesni da su moguće perianestetičke anafilaktičke reakcije na neuromuskularne blokatore”, navodi se u saopštenju.

Hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode /HALMED/ naredila je od 6. aprila povlačenje sa tržišta lijeka protiv kašlja “Folkodin Alkaloid” od 10 miligrama, na osnovu odluke Evropske agencije za lijekove /EMA/.

EMA se oglasila još u decembru prošle godine u vezi sa ovim lijekom i navela da sirup protiv kašlja sa folkodinom može izazvati tešku alergijsku reakciju, koja se u nekim slučajevima može završiti i smrtnim ishodom.

Pošto nisu identifikovane efikasne mjere za minimiziranje ovog rizika, u EU se ukidaju dozvole za promet lijekova koji sadrže folkodin.

 

 

izvor:Awgencije/FOTO:pcnen