Ledeni pakao ili najhladniji grad na svijetu

17.12.2022. - Društvo
Jakutsk je glavni grad ruske republike Jakutije u sjeveroistočnom Sibiru, a toliko je hladan da je teško povjerovati da tamo neko dobrovoljno živi. Ipak pored velikog broja stanovnika, postoje i radoznali posjetioce koji se hrabro upuštaju u avanturu obilaska “najnegostoljubivijeg grada” na svijetu.

 

Mjesto koje je nekada osmišljeno da ugosti samo izgnanike, danas posjetiocima pruža mnogo toga. A temperature koje zimi padaju na 50 stepeni ispod nule donijele su ovom mjestu titulu najhladnijeg velikog grada na svijetu.

U gradu koji se nalazi otprilike 450 km južno od arktičkog kruga, tlo je hladno čak i ljeti, kada temperature mogu biti i 30 stepeni. Zbog suvog vazduha i vjetra utisak je kao da ste u pustinji, ali tlo se nikada ne otapa. Grad Jakutsk leži na rijeci Leni, pa je tako ljeti pun komaraca.

Posjeta najhladnijeg grada na svijetu zimi je prava avantura, u šta se uvjerio Ruhi Cenet, koji ga je nazvao ledenim paklom. Njega i njegovu saputnicu je prilikom slijetanja dočekala temperaturu od minus 47 stepeni celzijusa, a bolna hladnoća nije ih spriječila da provedu sat vremena šetajući smrznutim ulicama. Čim su izašli iz aviona, počeli su da kašlju i primjetili su koliko je teško disati. Taksista koji ih je dovezao do hotela upozorio ih je da samo 15 minuta na tako niskoj temperaturi može izazvati brojne tegobe, poput opasnih promrzlina.

Da bi se zaštitili od hladnoće, stanovnici Jakutska imaju više izlaznih vrata iz zgrade, kao i tepihe na spoljnim stepenicama jer su ulice zaleđene i klizave.

Automobili su obloženi sa zaštitnim materijalima, tako da im samo auspusi vire – a često se voze unaokolo satima, bez obzira što nema nikoga unutra, da ne bi došlo do problema prilikom ponovnog startovanja.

Kada je napolju velika hladnoća, malo ljudi ostaje na ulici duže od deset minuta. Ako moraju da hodaju duže, ulaze u banke ili prodavnicama da se zagriju i nastave dalje.

“Poslije nekog vremena osjećate se kao da hodate kroz vatru”, zaključili su avanturisti, koji su se vrlo brzo požalili na umor i osjećaj kao da im tijela probijaju igle.

Naučili su da nije mudro skidati rukavice tokom hodanja jer vas ruke strašno bole, čak i nakon kratkog vremena provedenog na hladnoći.

 

izvor:Glas Srpske/FOTO:Glas Srpske