Kriza udara po jajima, proizvodnja nikad manja

12.10.2022. - Društvo

U Francuskoj, koja je najveći proizvođač jaja u Evropskoj uniji, se udvostručila njihova cijena, a to je rezultat rastućih troškova hrane, energije i nedostatka zaliha nakon najgore krize s ptičjim gripom.

Neke prehrambene kompanije su odlučile da smanje proizvodnju ili promijene recepte u proizvodnji, izvještava Reuters, prenosi Agroklub.

Pad proizvodnje prvi put u istoriji

Evropska unija i Sjedinjene Države su ove godine doživjele najgoru krizu ptičjeg gripa s desetinama miliona ubijene živine u svakoj regiji, što se odrazilo na snabdjevenost ovom namirnicom.

U 2021. godini svjetska proizvodnja jaja je dostigla 1.500 milijardi. Očekuje se da će ove godine pasti prvi put u istoriji, nakon pada od 4,6 odsto u SAD, tri odsto u EU i osam odsto u Francuskoj.

“U situaciji smo kakva do sada nije viđena. U prethodnim krizama smo se okretali uvozu, posebno iz Sjedinjenih Država, ali ove godine je situacija svuda loša”, rekao je zamjenik predsjednika CNPO-a Loic Coulombel.

Mijenjaju se recepti

Jaja se smatraju jeftinim izvorom proteina pa je za njima zbog inflacije velika potražnja što predstavlja problem jer se istovremeno desio pad proizvodnje.

Coulombel je rekao da su pojedine kompanije, koje se bave proizvodnjom kolača i tjestenine s jajima, već počele mijenjati recepturu ili su zaustavile proizvodne linije.

Dolazi do promjene u prehrambenoj industriji

Promjena recepture se odnosi na promjenu vrste jaja, smanjenje količine koja se koristi ili upotreba zamjena, kao što su proteini graška ili mlijeka. Od početka 2022. cijene su u francuskim supermarketima porasle za 15 do 20 odsto.

Cijena industrijskih jaja na francuskom spot tržištu iznosila je 2,2 evra po kilogramu. To je više nego dvostruko od one na početku godine i oko 65 odsto iznad njihovog prosjeka u ovo doba godine.

Očekuje se da će premašiti rekordnih 2,3 evra po kilogramu prije kraja 2022. zbog rastuće potražnje na kraju godine, ali će i dalje ostati znatno ispod američkih spot cijena gdje se za kg standardnih traži 4,24 evra.

 

izvor:Agroklub./FOTO:Agencije