Kriza gasi auto-škole

31.03.2023. - Aktuelno

Zbog učestalih migracija, ali i loše finansijske situacije građana, auto-škole širom Srpske iz godine u godinu bilježe sve manji broj kandidata za polaganje vozačkog ispita, a pad interesovanja posebno je bio izražen lani, kada je samo na području banjalučkog ispitnog centra evidentirano 3.000 polaznika manje u odnosu na godinu ranije.

Vlasnici auto-škola u Srpskoj kažu da ne pamte gori period, ističući da tek sad dolazi na naplatu masovni odlazak stanovnika u inostranstvo.

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS i vlasnik auto – škole “Mir” u Banjaluci Milenko Jaćimović kazao je za “Glas Srpske” da je u ovom poslu 26 godina te da se za taj period nije desio ovako rapidan pad broja kandidata kao što je to zabilježeno u posljednjih godinu i po.

– Koliko je situacija zaista loša najbolje svjedoči podatak da je samo na području banjalučkog ispitnog centra lani zabilježeno 3.000 kandidata manje u odnosu na prethodnu godinu. Upravo zbog toga za nekih pola godine samo u Banjaluci je, prema mojim saznanjima, ključ u bravu stavilo četiri, pet auto-škola – kazao je Jaćimović.

Dodao je da je njegova auto-škola prošle godine imala za 35 odsto manje posla nego što je to bilo 2021. godine.

Jaćimović kaže da su auto-škole na uštrb obnavljanja voznog parka lani minimalno podigle cijene obuke odnosno za pedesetak maraka, što su tek sad, kad je gorivo pojeftinilo, uspjeli da kompenzuju.

– Kad nema kandidata svako podizanje cijena obuke ide samo na štetu auto-škola – rekao je Jaćimović dodavši da je za dobijanje vozačke dozvole “B” kategorije neophodno najmanje 950 maraka.

Ništa bolja situacija nije ni na području Posavine, gdje prema riječima vlasnika auto-škole “Semafor” iz Dervente Drage Đukića vlada borba za svakog kandidata.

– Posao ne da je opao, nego gotovo da ga nema. Prošle godine smo imali za 20 odsto manje kandidata u odnosu na godinu ranije. Poslovanje auto-škola dodatno usložnjavaju pojedinci koji se bave raznim malverzacijama – kazao je Đukić, u čijoj auto-školi čas košta 20 maraka.

Sa manjim brojem kandidata suočavaju se i auto-škole na području Semberije. Prema riječima vlasnika auto-škole “Stop” u Bijeljini Miljana Trifokvića posao je opao za 20 odsto.

– I ova godina je jako kilavo počela. Sve je poskupjelo pa ljudi jednostavno biraju prioritete. U odnosu na te prioritete vozački ispit danas postaje luksuz – kazao je Trifković.

Dodao je da od 2020. godine ova auto-škola drži istu cijenu, a čas obuke u Bijeljini kreće se od 15 do 20 maraka.

Statistika

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u prošloj godini djelatnost osposobljavanja kandidata za vozače motornih vozila obavljalo je 225 auto-škola, dok je godinu ranije bilo njih 237 na području Srpske.

Iz oblasti propisa o bezbjednosti saobraćaja lani je 21.131 kandidat izašao na ispit, a 14.804 njih je položilo. U odnosu na 2021. godinu, prema statističkim podacima, broj izlazaka na ispit smanjen je za 3,3 odsto, dok je za 10,2 odsto smanjen broj kandidata koji su položili ispit.

 

izvor:Glas Srpske/FOTO:Pixabay