Koliko novca je potrebno četveročlanoj obitelji za jedan dan na skijanju na planinama u BiH?

02.02.2023. - Društvo

Uređene planine s niz sadržaja, moderne žičare, profesionalno održavanje staza za skijanje, raznovrsna ponuda smještajnih kapaciteta… samo su neki od razloga za zimovanje u BiH.

 

 

Bjelašnica Kupres, Blidinje, Jahorina, Vlašić… samo su neke od planina koje iz godine u godinu, osim domaćih, privlače sve veći broj i stranih turista.

Budući da su kasnije oborine, odnosno nedostatak snijega, posebno u vrijeme praznika, pomutile planove svim ljubiteljima skijanja, sada je konačno, kako smo provjerili, sve u najboljem redu. Staze su na nekim bh. planinama konačno prekrivene snijegom, a za one koji ovaj vikend planiraju posjetiti neku od planina, ovo su cijene ski-karata, kao i cijene koje će ih zateći u ugostiteljskim objektima.

Jahorina
Kada je pak riječ o cijenama ski-karata na Jahorini, računajući da imate vlastitu opremu, one su za četvrtinu skuplje od lanjskih. Inače, svi posjetitelji ski-centra Jahorina mogu uživati u skijanju na stazama ukupne dužine 47 km.

Dnevna skijaška propusnica, prema trenutačnom cjeniku, za odrasle stoji 66 KM, a za djecu 55 KM. To znači da će četveročlanoj obitelji za jedan dan skijanja na Jahorini samo za dnevne propusnice treba 242 KM, a doda li se tom iznosu i odlazak na ručak u nekom od obližnjih restorana, potrošnja dodatno raste.

Večernji donosi i primjer jelovnika. Ako dvije odrasle osobe popiju po jedan espresso (6 KM) i po mineralnu vodu (6 KM), a dvoje djece po Coca-Colu (9 KM) i uz to dvije odrasle osobe pojedu dvije porcije teletine ispod sača (54 KM), a dvoje djece dvije miješane pizze (32), račun u restoranu platit će 107 KM. To znači da im je za dan na Jahorini potrebno 349 KM.

Bjelašnica
I obližnja Bjelašnica također nudi značajne sadržaje uz nešto skromniji izbor staza od 14,3 kilometra, od čega je nešto manje od 10 kilometara s oznakom crne odnosno crvene boje, uključujući i olimpijski spust.

Jedna dnevna karta za odrasle na Bjelašnici iznosi 42 KM, dok je cijena jedne karte za djecu do 12 godina 28 KM. Zbrajajući te iznose, dolazimo do iznosa od 140 KM. Cijene pića gotovo su iste kao i na Jahorini. Ako za ručak pojedu dvije miješane pizze (28 KM) i dvije, primjerice, bečke šnicle (60 KM), platit će račun od 109 KM.

A, zbroje li se svi navedeni troškovi, vidimo kako je obitelji za dan boravka na Bjelašnici potrebno 249 KM.

Vlašić
Dnevna karta na Vlašiću, na stazi Babanovac i Markovac, za odrasle iznosi 30 KM, dok dnevna karta na Baby ski-stazi iznosi 20 KM. Tako da je četveročlanoj obitelji samo za karte potrebno 100 KM.

Što se tiče restoranske ponude, cijene su nešto niže.

Za četiri prirodna soka (10 KM), dvije kave (3 KM), dvije porcije teletine ispod sača (60 KM), dvije porcije uštipaka (10 KM) i dvije porcije sira (10 KM) stići će račun od 93 KM. Na toj planini, ako je vjerovati cijenama koje se mogu naći na internetu, četveročlanoj obitelji potrebne su 193 KM.

Kupres
I skijaše na Čajuši očekuje više od 13 kilometara uređenih skijaških staza s 5 ski-liftova.

Cjelodnevna cijena ski-karata za odrasle iznosi 39 KM, dok je za djecu do 14 godina dnevna karta 27 KM. I tako su samo za dnevne karte obiteljima potrebne 132 KM.

Doda li se tom iznosu još barem 100 KM koje će potrošiti za ručak, jasno je kako im za dan na Kupresu trebaju 232 KM.

Ovo su samo primjeri cijena, a troškovi mogu biti viši ili niži, što ovisi o “debljini novčanika” onih koji dan planiraju provesti na nekoj od bh. planina.

 

izvor:Radio Sarajevo/FOTO:AA