Koje mjere su bile efikasne protiv širenja koronavirusa, a koje ne?

18.06.2022. - Društvo

U borbi protiv infekcija u pandemiji korona – prema podacima koje je prikupio Institut za svjetsku ekonomiju iz Kila (IfV) – osim medicinskih mjera, najbolje su pomogli zatvaranje škola i informativne kampanje.

Za studiju su prikupljeni podaci iz skoro 200 zemalja – uključujući Njemačku. Do sada je o tome bilo vrlo malo ispitivanja.

“Visoka efikasnost informativnih kampanja vjerovatno se može objasniti time što su pripremale put za mnoge druge mjere”, rekao je autor studije Aleksandar Sandkamp. Spremnost ljudi da uopšte sprovode mjere zaštite od infekcije značajno je porasla zahvaljujući kampanjama.

Platnene maske i lokalna ograničenja putovanja
Prema studiji, testovi na koronu, praćenje kontakata i ograničenja međunarodnih putovanja takođe su dali značajan doprinos zaštiti od infekcije. Pozitivan efekat je imalo i otkazivanje javnih događaja, rad od kuće i ograničenja privatnih sastanaka.

Prema studiji, za sve mjere važi sljedeće: što je oštrija primjena, to je veći uspjeh.

S druge strane, lokalna ograničenja putovanja i nošenje maski u prvom korona talasu nisu donijeli statistički mjerljiv uspjeh. Prema studiji, ovo se promijenilo u drugom talasu – vjerovatno zato što su se maske tada nosile konsekventnije i što je napravljen prelazak sa maski od tkanine na medicinske maske, piše Deutsche Welle.

Zaključci za buduće pandemije
Studija takođe daje pouke za moguće pandemije u budućnosti. Na primjer, ne može se preporučiti određena mjera samo zato što je veoma efikasna –poput, “ako su, kao u slučaju zatvaranja škola, negativne posljedice teške”, kaže Sandkamp, autor studije.

Odluka o tome koje mjere će se prvo uvesti zavisi ne samo od njihove efikasnosti – već i od ekonomskih i društvenih posljedica povezanih sa mjerom.

“Uredbe koje su efikasne i istovremeno uključuju relativno malo ometanje normalnog života treba prvo da se implementiraju – kao što su informativne kampanje, testovi, praćenje kontakata i nošenje medicinske maske”, kaže Sandkamp.

Prema rječima autora studije, rezultati jasno pokazuju “da su pojedinačne mjere za borbu protiv pandemije korone uspješne, čak i ako se tačan obim može razlikovati od zemlje do zemlje”.

 

izvor:Radio SArajevo/FOTO: maxportal