Klizišta prijete da zatrpaju kuće, porodice strahuju od najcrnjeg

15.12.2022. - Društvo

Usljed obilnih padavina proteklih dana na području Unsko-sanskog kantona došlo je do pojave većeg broja klizišta, a na nekim lokalitetima ugroženi su i stambeni objekti.

 

 

Takva situacija je u selu Gornji Kamengrad, desetak kilometara od Sanskog Mosta, gdje je klizište ugrozilo stambeni objekat u vlasništvu Admira Hodžića.

Dogodilo se to prije dva dana, a Hodžić kaže kako je tokom noći začuo buku koju je uzrokovalo klizanje zemlje.

“Bilo je strašno, jer nas je zemlja mogla zatrpati. Trenutno je situacija takva da se, zbog nešto hladnijeg vremena, klizište privremeno zaustavilo, ali posljedice mogu biti katastrofalne jer ogromne količine zemlje naprosto prijete da zatrpaju kuću. Pitanje je vremena kada će sve ponovo pokrenuti i trebalo bi što prije djelovati”, kaže Hodžić.

Dodaje kako u kući živi skupa s majkom, bavi se poljoprivrednom proizvodnjom i nema dovoljno sopstvenih sredstava da sanira stanje. “Dolazili su iz Civilne zaštite, snimili situaciju i otišli. Nisu rekli kada će ponovo doći, a vrijeme je dragocjeno, jer se zemlja svakog časa može ponovo pokrenuti, a tada će biti kasno”, očajan je Hodžić.

Slična situacija je i u naselju Orljani, nadomak Bihaća, gdje se također aktiviralo klizište, te ugrozilo više kuća.

Enes Mušić, vlasnik najugroženijeg objekta, kaže kako su se zbog toga pojavile pukotine na zidovima njegove kuće, a porodica strahuje od najcrnjeg scenarija.

“Ovaj problem je prisutan već dugo godina, a na cijelom prostoru su aktivne podzemne vode. U proteklom periodu obraćao sam se gradskim vlastima sa zahtjevom da se nešto uradi, ali je to do sada ostalo bez odjeka”, kaže Mušić.

Ističe da je u međuvremenu na brdu koje ugrožava njegovu kuću zasadio brojno drveće kako bi pokušao spriječiti klizanje tla, ali da to nije imalo dovoljno efekta.

Također, pojava klizišta je evidentirana i na području Bosanske Krupe, Bužima i Cazina, gdje su također ugroženi pojedini stambeni objekti, ali i putne komunikacije.

U međuvremenu, lokalnim vlastima u svim općinama i gradovima na području Unsko-sanskog kantona stavljena su na raspolaganje interventna sredstva iz budžeta USK, kako bi se pomoglo ugroženim građanima. Također, u toku je procjena ukupne materijalne štete koju su pričinile nedavne poplave na ovim prostorima.

 

izvor:Nezavisne/FOTO:Zlatan Čekić/Nezavisne