Klijenti masovno dobijaju obavještenja od banaka

29.09.2022. - Društvo

Komercijalne banke u Republici Srpskoj jutros su masovne počele da obavještavaju klijente da im se od sutra povećava rata kredita zbog rasta EURIBOR-a.

Digao sam kredit od 30.000 KM u aprilu. Jutros sam dobio mejl od banke da mi povećavaju ratu za 23 marke, odnosno sa 566 na 589 KM – kaže jedan Banjalučanin kojem je kredit odobren na pet godina.

“S obzirom da je Ugovorom definisano da se usklađivanje promjenljive nominalne kamatne stope vrši bez potrebe aneksiranja Ugovora ako dođe do promjene vrijednosti EURIBOR-a i da je od posljednjeg Ugovorom definisanog usklađivanja došlo do promjene vrijednosti EURIBOR-a, obavještavamo Vas da ukupna nominalna kamatna stopa nakon promjene vrijednosti EURIBOR-a iznosi 6,85 odsto godišnje i da se izmijenjena nominalna kamatna stopa primjenjuje od dana 30. septembra 2022. godine”, navodi se u obavještenju ove banke.

“Očekivao sam da će mi rata porasti jer je to i najavljeno ranije. Sve bi bilo dobro da se na ovome zaustavi, ali mislim da to nije realna opcija i, iskreno, plašim se šta će biti naredne godine”,  kaže ovaj Banjalučanin.

Novi otplatni plan dobili su i klijenti kojima je ostalo do otplate kredita pet šest mjeseci. Tako je jednom korisniku kredita iz Banjaluke povećana rata za oko dvije marke na kredit od 10.000 KM koji je digao 2018. godine i u aprilu naredne godine treba da ga otplati.

EURIBOR je engleska skraćenica od Euro Interbank Offered Rate.

Ova skraćenica predstavlja prosječnu kamatnu stopu po kojoj grupa evropskih banaka pozajmljuju novac jedna drugoj.

EURIBOR se smatra najvažnijom referentnom stopom na evropskom tržištu novca, jer se na osnovu njega formiraju kamatne stope za sve finansijske proizvode.

Postoji 5 različitih EURIBOR stopa od kojih su najvažnije šestomjesečna i tromjesečna.

Promjena euribora najviše je zabrinula dužnike koji imaju kredite sa varijabilnim kamatnim stopama, a većina tih kredita u Republici Srpskoj je vezana za šestomjesečni EURIBOR.

Metrics, agencija za konsalting iz Banjaluke, analizirala je uticaj promjene EURIBOR-a.

“Nije moguće dati jedan i univerzalan odgovor na pitanje u kojoj mjeri će rast EURIBOR-a pogoditi dužnike. Svaki kredit je priča za sebe, oni se razlikuju po iznosu, kamatnoj stopi po kojoj se dužnik zadužio, vremenskom periodu trajanja otplate, kao i po vremenu početka otplate, a svi ovi faktori ima uticaj na visinu rate kredita. Najviše će biti pogođeni dužnici koji su tek počeli da otplaćuju svoj kredit, jer je kod njih učešće kamate u mjesečnoj rati veće nego što je kod dužnika koji već godinama otplaćuju svoj kredit “, navodi se u analizi.

Inače, EURIBOR je bio u padu od jeseni 2015. godine, a sve do juna ove godine je bio i negativan, ali od tada je u stalnom rastu usljed mjera Evropske centralne banke kao odgovor na inflaciju.

Izvor:Srpskainfo