Kamion se zabio u ožalošćene pred krematorijumom, 17 poginulih

08.01.2023. - Društvo

Kamion se zabio u grupu ožalošćenih ljudi koji su čekali pred krematorijem u jugoistočnoj Kini, pri čemu je poginulo 17, a povrijeđeno 22 ljudi, objavila je državna novinska agencija Xinhua.

 

Nesreća se dogodila nešto poslije ponoći (16 sati GMT) u selu Taolingu, tridesetak kilometara jugoistočno od grada Nanchanga u pokrajini Jiangxi.

Novinska agencija citirala je izjave stanovnika da su ožalošćeni čekali ispred prepunog krematorijuma. Navodno su ostavljali svijeće i hranu uz cestu, uobičajen ritual za pokojnike, dok su čekali da sljedeći dan pristupe krematorijumu.

Uzrok nesreće se istražuje, javila je Xinhua. Mnoge žrtve bile su iz Taolinga.

U izvještajima lokalnih medija nije spomenuto je li krematorij bio posebno prometan zbog ogromnog talasa zaraze koji je preplavio Kinu, prnosi Index.

Nakon skoro tri godine zatvaranja, masovnog testiranja i obveznog karantina, Kina je 7. decembra odustala od svoje stroge politike nulte stope kovida-19.

Od tada, najmnogoljudnija zemlja na svijetu bilježi brzi porast broja zaraženih, pogotovo među starijima i onima koji pate od kroničnih bolesti.

Bolnice su prepune, krematorijumi rade neprekidno. Prema procjenama, do sada su umrle desetine hiljada ljudi. Peking je prestao objavljivati brojke zaraženih.

 

izvor:Nezavisne/FOTO:Tanjug/AP