Kako slaviti slavu kada je Dan žalosti | Bijeljina.com

Kako slaviti slavu kada je Dan žalosti

06.05.2023.
Poslije tragedije u OŠ “Vladislav Ribnikar” u kojoj je život izgubilo devet ljudi, osam učenika i školski portir kada ih je učenik Kosta K. (14) ubio hicima iz vatrenog oružja, Vlada Srbije proglasila je trodnevnu žalost koja će trajati od petka, 5. maja, do nedjelje 7. maja.

Šta sve podrazumijeva trodnevna državna žalost, koja se pravila moraju poštovati, kako se ponašati i imali kazni ako se neko od njih prekrši? Samo su neka od pitanja koja zanimaju.

Aleksandar Praščević, sveštenik i paroh Stare Karaburme u Beogradu objasnio je kako se u okolnostima kada je proglašen dan žalosti slavi krsna slava.

“Krsnu slavu uvijek treba da slavimo, ali u nekim slučajevima za Krsnu slavu ne treba da se veselimo. U tom pogledu treba praviti razliku između vjerskog obreda, koji podrazumijeva molitvu za članove porodice i osvećenje slavskog kolača, i narodnog običaja veseliti se, koji je karakterističan za slavski svečani ručak i susret sa rodbinom i prijateljima”, kaže on.

Prema njegovim riječima, tragedija koja se dogodila u beogradskoj osnovnoj školi “potresla je sve je do dubine naših duša i ovih dana svi smo tužni u svojim srcima”.

Veliki broj ljudi koji u subotu slavi Đurđevdan pita se mogu li, i na koji način smiju da slave krsnu slavu!

“Praznik Svetog Velikomučenika Georgija, koji slavimo u subotu 6. maja, kada je proglašen Dan žalosti u našoj Otadžbini, prilika je da se po savjetu Patrijarha srpskog Porfirija svi zajedno pomolimo Vaskrslom Gospodu za pokoj duša postradalih, kao i za mir i međusobnu ljubav”, zaključuje Praščević, piše Žena Blic.

Jasna Jojić, etnolog ukazala je na to da iako je dan žalosti, to ni u kom slučaju ne znači da slava mora da se odlaže.

“Nema glasne buke i veselja, što ne znači da ne može da se pusti tiha klasična muzika. Proslava krsne slave je čin koji okuplja porodicu da na taj praznik porodice provedu vrijeme zajedno i posvete se vjeri. Sve može da bude isto kao inače, samo naravno bez veselja, muzike, igranja kola… Ako se neko ipak odluči na to da pravi veselje snosiće kaznu koju je propisala država”, govori Jojić.

Izvor:Ženablic