Kako pratiti rad srca na bilo kojem Android pametnom telefonu?

23.03.2023. - Društvo

Da li ste znali da na svim pametnim telefonima koji posjeduju zadnju kameru i LED blic možete pratiti rad srca? Iako na telefonu ne postoji senzor za praćenje rada srca, uz jednu aplikaciju postoji način kako da zaobiđete tu hardversku barijeru.

 

Nisu svi telefoni opremljeni full opremom gdje se između ostalog podrazumjeva i senzor za praćenje rada srca. Ne možemo svi sebi priuštiti Galaxy S5 ili Galaxy S6, međutim možemo neki telefon sa zadnjom kamericom i LED blicem.

Cijeli taj sistem senzora je jako prost. On zapravo prati promjene boje kože prsta koje prouzrokuje pulsirajuća krv. Dakle, možete i sami pretpostaviti kako se onda vrši praćenje rada srca odnosno mjerenje otkucaja pulsa preko telefona bez tog senzora. Sve što vam je potrebno je kamera, aplikacija koja će obraditi primljene informacije i svjetlosni snob.

Na Google Play prodavnici postoji mnogo aplikacija koje mogu da vam posluže kao odlična alatka za praćenje rada srca. Ipak, u toj gomili izdvojila se aplikacija koja to radi i bez senzora. Instant Heart-Rate vam omogućava da mjerite otkucaje srca tokom tekućeg dana gdje kasnije možete pratiti sve rezultate. Ti izvještaji se mogu sačuvati na Azumio nalogu ili sinhronizovati sa Google Fit aplikacijom. Da bi sve bilo još bolje, aplikacija ima i neke savjete koji se baziraju na korisnikov trenutni zdravstveni status, godine, težinu, visinu i kondiciju.

Sve što treba da uradite je da preuzmete aplikaciju “Instant Heart-Rate” na svoj pametni telefon sa Google Play prodavnice.

Startujte je, položite prst pola na blic, pola na kameru, i sačekajte da vam aplikacija izmjeri puls. To je sve. Ukoliko se desi da aplikacija ne izmjeri puls to je vjerovatno zato što se previše mrdate, govorite ili pomjerate prst.

 

izvor:Agencije/FOTO:Pixnio