Kako očistiti organizam od nezdrave hrane

24.08.2022. - Društvo

Svi volimo da se ponekad opustimo uz ukusnu picu, pomfrit, omiljene hamburgere koji najbolje idu uz hladnu koka kolu i zasladimo se čokoladom ili omiljenim sladoledom.

Ukoliko se ovo dešava s vremena na vrijeme, ne treba da brinete, ali ako ste već dugo na ovom nezdravom meniju, evo šta možete uraditi za svoje tijelo kako biste ga očistili od toksina koje brza hrana stvara u vašem organizmu.

Kada konzumirate velike količine nezdrave hrane, koja je bogata lošim mastima, solima, šećerom, vještačkim bojama i aromama, vaše tijelo će imati otežano i dugotrajno varenje što rezultira proizvodnjom velikih količina toksina. U pokušaju da neutrališe povećanu kiselost, vaše tijelo zadržava tečnost usljed čega osjećate otečenost i povećavate težinu.

Šta će pomoći?

Hrana bogata kalijumom i vodom pomoći će u uklanjanju viška natrijuma (soli) iz vašeg tijela. Konzumirajte što više dinje, grožđa, narandže, spanaća, avokada i slatkog krompira.

Jogurt, osim što je bogat kalijumom, pomoći će da se uspostavi ravnoteža dobrih bakterija u crijevima. Konzumirajte običan jogurt ili mu dodajte nekoliko trešanja ili borovnica, koje su bogate antioksidansima ili sa nekoliko orašastih plodova bogatih Ō3 masnim kiselinama.

Pokušajte da unosite veću količinu vode, ali i zeleni čaj sa đumbirom i limunom. Đumbir će vam mnogo pomoći kod osjećaja nadimanja.

Birajte riblji file bogat omega-3 masnim kiselinama, za koje se pokazalo da se bore protiv toksina zbog svojih antiinflamatornih svojstava.

Salata od pasulja, bogata kalijumom i vlaknima, takođe je idealno jelo za detoksikaciju.

izvor:magazin.novosti/FOTO: