Kako mali balkon ili terasu pretvoriti u pravi mali raj

24.03.2023. - Društvo

U mnogim gradovima čak se i skromna terasa ili balkon smatraju luksuzom. Pa šta ako je vaš balkon mali, prazna betonska ploča sa ne baš sjajnim pogledom? Uz malo kreativnog razmišljanja, svoj mali balkon možete pretvoriti u neodoljivo, proljećno utočište.

Ukrasite balkon šarama i teksturama
Ako želite da vaš balkon izgleda luksuzno kao unutrašnja soba, nabavite zalihe ‘tekstila’. Slojeviti mekani elementi od tkanina, kao što su prostirke i plišani jastuci, učiniće vaš balkon super prijatnim.

Dodajte krevet
Ako imate dugačak, uski balkon, pronalaženje namještaja koji dobro pristaje može da bude pravi izazov. Dodavanje kreveta/ležaljke je idealno rješenje.

Imaćete mjesto za sjedenje i opuštanje koje dobro funkcioniše u okviru parametara manjih balkona. Dodavanje udobnih jastuka i pokrivača stvara jednostavan i prijatan prostor za opuštanje.

Napravite mjesta za posao ili večeru
Kada jednostavno nema dovoljno mjesta za sto, i dalje imate mogućnosti za rješenje. Bilo da kupite gotovu opciju koja visi preko ograde ili napravite “uradi sam” nešto po mjeri, rezultate je teško nadmašiti.

Jednostavno dodajte nekoliko stolica i imaćete divno mjesto za jelo na otvorenom ili mjesto za rad.

Dodajte policu za biljke
Iako možda čeznete da dodate što više biljaka u svoj prostor, ostaje pitanje: gdje ih sve staviti? Ako imate dostupan vertikalni prostor, pokušajte da koristite policu za držanje nekoliko manjih biljaka.

Ovo može da funkcioniše nevjerovatno dobro za viseće biljke.

Osvjetlite stvari
Ako se nadate da ćete uživati na svom balkonu u kasnim večernjim i noćnim satima, onda svakako treba da uključite neku vrstu osvjetljenja. Mi smo pristrasni prema ovim divnim sijalicama koje stvaraju luminiscentnu atmosferu.

Oni su estetski prijatni i daju blagi sjaj koji nije previše jak, a možete se odlučiti i za dobro postavljene svijeće i fenjere u klasičnom stilu, piše 24sata.hr.

Uključite viseću mrežu
Kada je riječ o popodnevnoj dremci, šta može da bude bolje od spavanja u ležaljci? Prelijepa kombinacija viseće mreže, jastuka i dobre knjige tjera nas da poželimo da provedemo dan opuštajući se u ovom divnom skloništu.

Sakrijte betonsku ploču
Neatraktivan balkonski pod možete sakriti pomoću međusobno povezanih plastičnih pločica. Ovo rješenje za podove se lako postavlja i lako se rastavlja, a ako želite da investirate u prave pločice, tim bolje.

Dodajte boje
Nema potrebe da se pridržavate neutralnih boja da biste stvorili lijepu atmosferu. Dodavanje boja može da pretvori sivi balkon u nešto živopisno i razigrano.

Uključite zaštitu od vjetra i sunca
Provoditi vrijeme napolju je sjajno po sunčanom danu, ali znamo da pretjerano izlaganje suncu nije zdravo. Predmeti koji vas štite od vremenskih (ne)prilika učiniće vaš boravak napolju prijatnijim.

Na primjer, suncobran ili baldahin će vas zaštititi od jakih sunčevih zraka – ili čak možete postaviti mali, svijetli šator za djecu. Dodajte nekoliko jastuka i mjesto za ležanje i spremni ste za popodne na svježem vazduhu.

Neka stvari budu prizemljene
Iako je namještaj lep dodir, nije uvijek neophodan – ili barem ne mnogo namještaja. Umjesto dodavanja kauča ili stolica, pokušajte da koristite jastuke i prostirke da biste stvorili udoban prostor za sjedenje (samo se uvjerite da su napravljeni od tkanina otpornih na vremenske uslove).

 

Biljaka nikad dosta

Ne plašite se da dodate obilje bujnog rastinja na svoj balkon. Izbor različitih tipova, veličina i rasporeda cvijeća može da pretvori prostor u privatnu divljinu kojoj samo vi imate pristup.

Napravite malu tvrđavu
Ako želite potpunu privatnost, pokušajte da postavite ogradu od pruća ili čak bambusa. Ako podignete i pričvrstite zaštitu na svoju ogradu, niko vam neće smetati i možete u potpunosti da uživate u svojoj samoći.

Uključite viseće biljke
Ako želite da spojite svoju ljubav prema biljkama sa željom za privatnošću, viseće biljke su idealna opcija. Nekoliko biljaka u nizu koje vise sa plafona mogu da stvore luksuznu nadstrešnicu koja vas štiti od radoznalih očiju.

I to takođe izgleda dobro. Bonus: viseće biljke štede prostor za ostatak balkona.

 

 

izvor:BosnInfo/FOTO:Pixabay/Instagram24sata