Kako je zloglasni ubica za bijeg iskoristio utakmicu Argentine i Hrvatske?

22.12.2022. - Društvo

Nevjerovatna priča stiže iz Argentine.

Za vrijeme utakmice Argentine i Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Kataru, čuvarima je pobjegao zloglasni ubica Roberto Jose Carmona i napravio novo krvoproliće.

Ovaj 60-godišnji kriminalac, koji nosi nadimak Ljudska hijena (La Hiena Humana), je više puta osuđivan, a na kraju je osuđen i na doživotnu kaznu.

Iz nekog je razloga dobio dopust da posjeti svoju djevojku u naselju Las Violetas, a dok su čuvari gledali utakmicu Argentine i Hrvatske uspio je pobjeći.

Čuvala ga šestorica

Iako su ga čuvala šestorica čuvara iz zarvora Chaco, Carmona je iskoristio njihovu fascinaciju Messijem i trenutak nepažnje. U 15. minuti utakmice im je rekao da mora na WC pa je kroz glavna vrata kuće jednostavno odšetao van. Nakon toga je ušao u taksi i ubio vozača kojeg je nekoliko puta izbo nožem. Krenuo je dalje i u novom pohodu ranio još dvoje ljudi prije nego je opet uhapšen.

Ljudska hijena se tereti za krivična djela utaje, teškog ubistva, pljačke i upotrebu oružja, a pod istragom su se našli i čuvari Jorge Antonio Sanchez (vozač), David Bravo, Leonardo González (šef), Juan José Penayo, Líber Omar Salina i Walter Gómez koji su opuženi za pomaganje u bijegu.

 

Argentinci za sada ne istražuju i sudije koje su mu odobrile odlazak iz zatvora, ali i oni bi se uskoro mogli naći pod povećalom nakon nezapamćenog skandala i novog krvoprolića Hijene. Carmonu su, nakon novog privođenja, smjestili u dio zatvora Cruz del Eje u kojem je sigurnost na najvećem nivou, a još se odlučuje hoće li novo suđenje biti održano pred sudijom ili putem videopoziva.

Istraga pokazuje teške previde čuvara

Istraga u kući iz koje je Carmona pobjegao pokazuje kako je nemoguće da su redari, koji su gledali nogometnu utakmicu, previdjeli njegov izlazak kroz ulazna vrata jer je riječ o manjem objektu u kojem se prostori spajaju. Zato su optuženi i čuvari, a jedino se za sada izvukla djevojka za koju nije utvrđeno da je pomagala u bijegu.

Ostaje i pitanje što je tačno Carmona htio napraviti. U svom je pohodu sjeo u taksi i odmah ubio taksistu Josea Bocalona, a onda pokušao voziti taksi koji je ubrzo završio u rasvjetnim stupovima. Nakon toga je otišao do obližne tržnice gdje je ukrao novo vozilo.

Kako nije bio u stanju voziti, zamolio je jednu mladu ženu u blizini klinike Velez Sarsfield da ga odveze od tamo, ali na kraju je i nju povrijedio. Navodno ga je kasnije jedan motociklist odveo do četvrti Los Naranjos, a dva sata nakon filmskog bijega je uhapšen kod Agote i Alirante Brown što je jako blizu kuće iz koje je i pobjegao.

Osim toga, pitanje je i kako je uopće dobio dopust da u kući svoje djevojke gleda utakmicu Svjetskog prvenstva nakon što je u dva zatvora već ubio dva zatvorenika.

Ljudska hijena – droga, silovanja, ubistva…

Carmona je rođen 1963. godine, a njegov život obilježio je teški kriminal. Osuđivan je za krađu, silovanje i serijska ubistva, a zbog svog životinjskog ponašanja i nosi nadimak La Hiena Humana.

Prvi put je osuđen još 1986. godine zbog ubistva mlade žene, a onda je u dva incidenta u zatvoru ubio još dva zatvorenika, dok mu je zadnja žrtva nesretni taksista. Carmonu se smatra jednim od najopasnijih ubica u historiji Argentine.

Mladost mu je obilježena brojnim fizičkim i seksualnim nasiljem i drogama, a živio je i kao beskućnik. U dobi od samo 10 godina je opljačkao policijski automobil i ukrao pištolj kalibra 45, dok je pubertet proveo po raznim popravnim domovima.

U odrasloj dobi je više puta zatvaran zbog pljački i gotovo nema zatvora u kojem nije bio. Još 1982. je osuđen na 10 godina zbog teške pljačke, oduzimanja slobode i konzumiranja droge, ali je 10. januara 1986. godine pušten na uvjetnu slobodu.

To nije bio dobar potez jer je već mjesec dana kasnije ubio 16-godišnju Gabrielu Ceppi. Djevojka se vraćala iz izlaska s dvojicom prijatelja, a Carmona je stao i pomogao im da promijene gumu, ali potom je uperio u njih pištolj i opljačkao ih. Potom je Gabrielu prisilio da uđe u njegov automobil i nakon nekoliko kilometara se zaustavio i silovao je.

Nakon nekog vremena je opet odlučio silovati, a onda ju je prisilio da izađe iz automobila i pucao joj u glavu. Zbog višestrukih pljački, silovanja, otmica i ubistva je doživotno osuđen, a Argentinci su u šoku i nije im jasno što takav čovjek radi na dopustu.

 

izvor:Jutarnji/FOTO: Kurir