Kako da se brzo i jeftino otarasite mrava u kući?

23.08.2022. - Društvo

Mravi umiju da budu dosadni stanovnici vašeg doma, a uz ovih par savjeta lakše ćete da ih se otarasite!

Tokom ljeta mnogo više se susrećemo sa dosadnim insektima nego inače. Muve, komarci, razne bube, ali i mravi znaju da budu ”naporni”, pogotovo ako postanu stalni članovi vašeg doma.
Letećih insekata, čini se da nekako najlakše možemo da se otarasimo tako što ih izbacimo kroz prozor ili hvatamo muvalicom. Ali, šta da radite sa upornim mravima koji uvijek nađu neku pukotinu u zidu i put do kuće, stana ili bilo kog drugog objekta. Mravi, obično ”idu” na hranu, pogotovo slatku, kao i kućne biljke i čini se da ih je teško ukloniti.

Evo par savjeta kako da se uz pomoć ovih sastojaka, koje većina ima u kući, otarasite dosadnih mrava:

1. Kreda

Mravi nikako ne vole kredu. Zapravo, odbija ih kalcijum karbonat koji je sastojak kreda. Zato, na samim ivicama poda nacrtajte linije i spriječite ih da uđu u vaš dom.

2. Brašno

Još jedan od savjeta jeste posipanje brašna na mestima odakle izlaze mravi. To mogu biti pukotine, rupe, kućni prag. Najvažnije je da prvo uočite odakle oni dolaze.

3. Cimet i limun

Ovaj začin ima jak miris koji mravi nikako ne podnose. Kao i trik sa brašnom, pospite cimet na kritičnim mjestima ili napravite liniju duž poda. Vama će lijepo mirisati, dok će mrave odbijati. Isti je slučaj sa sokom od limuna.

4. Sirće

Ovo ubitačno sredstvo za mrave neće toliko prijatno mirisati u vašem domu, ali će ih zasigurno otjerati. Razblažite ga sa vodom i deterdžentom kako bi manje bio opor i sipajte na mjestima odakle ove napasti izlaze.

5. Kafa

Miris kafe će ih natjerati da promijene stanište. Sve što treba da uradite jeste da pospete mljevenu kafu na kritična mjesta, a takođe i soda bikarbona i šećer u prahu će odlično poslužiti.

Izvor: Mondo