Kako da pomognete svom djetetu da bude bezbjednije na internetu?

29.08.2022. - Društvo

Roditelji u proseku razgovaraju sa svojom djecom o bezbjednosti na internetu tek oko njihove 13. godine. Donosimo nekoliko savjeta kako poboljšati dječiju bezbjednost na internetu.

Roditeljstvo danas podrazumijeva podizanje djece koja su okružena tehnologijom i pametnim telefonima. Roditeljima bi prioritet trebajo da bude da osiguraju da njihova djeca razumiju sigurnost na internetu, jer današnji klinci provode više vremena nego ikad gledajući u ekrane.

Pronalaženje te ravnoteže između onlajn i oflajn zabave, postavljanje granica i vođenje tih razgovora je ključno za stvaranje zdravog i sigurnijeg iskustva na mreži.

Nekoliko klikova u pravom smjeru

Kako se djeca nose sa upotrebom tehnologije? Rezultati jedne Google ankete su ohrabrujući – većina roditelja (80%) je uvjerena da bi im se dijete obratilo sa bilo kakvim problemima na internetu, a 73% ispitanika je sa njima već razgovaralo o onlajn bezbjednosti, piše Smartlife.rs.

Vrijeme provedeno ispred ekranaje u stalnom porastu, a nimalo iznenađujuće, više od 60% roditelja je svojoj djeci dopustilo produženo korišćenje uređaja, što je bilo neophodno za onlajn nastavu (52%), učenje novih jezika (33%) ili čak čitanje knjiga (31%).

Uprkos optimizmu, jedan od tri roditelja još uvek brine da njihova djeca možda nisu dovoljno informisana o sigurnosti na internetu. Djeca svoj prvi telefon u prosjeku dobijaju sa 10 godina, a roditelji sa njima ne razgovaraju o onlajn bezbjednosti u prosjeku do njihove 13. godine. Ova razlika bi mogla biti razlog zašto djeca nisu toliko informisana koliko bi mogla da budu – posebno u uzrastu kada su najosjetljivija na zamke i navike koje je teško razbiti

Roditelji vjeruju da je neobavezni razgovor sa svojim djetetom (42%) najefikasniji način uključivanja djeteta u bezbjednost na internetu, nakon čega slijedi uspostavljanje pravila korišćenjem funkcija roditeljske kontrole (30%).

Kako da djeca budu sigurnija na internetu

Kako se tehnologija ubrzano razvija, roditeljima može biti teško da pronađu najažurnije informacije o bezbjednosti na internetu. Skoro polovina njih je izjavila da ne zna koje alate da koristi za praćenje onlajn aktivnosti svoje djece ili da nisu uspjeli da pronađu lako razumljive primjere sigurnosti na internetu. Zato vam predstavljamo nekoliko praktičnih alata i besplatnih izvora koje svi roditelji mogu koristiti:

YouTube supervised experiences je verzija običnog YouTube-a kojom upravljaju roditelji. Dolazi sa prilagođenim podešavanjima sadržaja, prilagođenim funkcijama i digitalnom zaštitom dobrobiti mlađih gledalaca.

Izvor:Mondo/Foto:Pexels