Kabinet u školi u kojoj se dogodio masakr nikada se više neće koristiti

10.05.2023. - Društvo

Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida, ujedno i član savjeta roditelja Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” rekao je da se učionica u kojoj se prošle nedjelje desio masakr nikada više neće koristiti.

To je učionica u kojoj je ubijeno petoro djece odjeljenja 7/2 i ranjeno šestoro đaka i nastavnica.

– Svi zajedno smo donijeli odluku o tome, na nivou škole, to je da ta učionica u kojoj se desio zločin više nikada ne bude korišćena kao učionica. Postaće memorijalna učionica, posvećena dječici koja su stradala, dječici koja su ranjena i koja će se Bože zdravlja oporaviti i našem Draganu, tom divnom čuvaru koji je bdio nad našom djecom u ono vrijeme kada su se ona nalazila u školi – rekao je Ristić za emisiju “Oko” na RTS.

Prema njegovim riječima, ako pokuša da napravi paralelu, u prošlosti koja bi donekle ličila ovoj tragediji, onda bi to bilo strijeljanje đaka u Kragujevcu oktobra 1941. godine.

– To su djeca koja su izvedena iz škole i streljana. Ovaj put su naša djeca strijeljana u školi. Veoma je važno da budemo svjesni toga šta se desilo, koje su to razarajuće posljedice po društvo – naveo je Ristić i dodao da je ovo tragedija koja je potpuno razorila srpsko društvo, piše Blic.

 

izvor: Srpskainfo/FOTO: OLIVER BUNIĆ / RINGIER