Jovan iz Kruševca izašao na crtu Crnogorcima, leži više od 18 dana na takmičenju i ne namjerava da odustane (Foto)

05.09.2023. - Društvo

Svi mogući rekordi oboreni su na jedinstvenom takmičenju u ležanju koje se održava u etno selu Montenegro, u Brezni kod Plužina.

Ljuta borba traje već danima, a od ukupno 21 njih, koliko ih je startovalo sada je ostalo samo sedam takmičara od kojih nijedan nema namjeru da odustane. Čast Srbije u ležanju među Crnogorcima i Crnogorkama brani Jovan Crnčanin iz Kruševca.

” Ležati preko 400 časova je prilično naporno. Iako je ideja organizatora da nam bude što lagodnije, i što ni u čemu ne oskudijevamo, ta neka otuđenost od svakodnevnog života, odnosno prije svega bliskih ljudi, vuče ka nekim depresivnim simptomima. Ne znam kako je nadležati Crnogorce dok ih sve ne ispratim kući, ali ja Crnu Goru smatram bratskom kućom, pa se i trudim da imam takav odnos i prema Crnogorcima – bratski. Ja se ne takmičim ni protiv koga, već za sebe”, rekao je Jovan.

 • FOTO: Rusmin Radić/Anadolija
 • FOTO: Rusmin Radić/Anadolija
 • FOTO: Rusmin Radić/Anadolija
 • FOTO: Rusmin Radić/Anadolija
 • FOTO: Rusmin Radić/Anadolija
 • FOTO: Rusmin Radić/Anadolija
 • FOTO: ANADOLY
 • FOTO: ANADOLY
 • FOTO: ANADOLY
 • FOTO: ANADOLY
 • FOTO: ANADOLY
 • FOTO: ANADOLY
 • FOTO: ANADOLY
 • FOTO: ANADOLY
 • FOTO: ANADOLY

On dodaje da tek sada nema predaje i da je ovo mnogo više od pukog ležanje, već prava psihiloška igra.

“Nema naročite strategije, smatram sebe dovoljno jakim da mogu bilo koga fer da pobijedim. Iz tog razloga se samo sobom i bavim. Trudim se da vrijeme ispunim stvarima koje meni prijaju: sportskim prenosima, muzikom, filmovima, knjigama… Nije lako. Svi smo se složili između sebe da ni u snu ne bi dolazili da smo znali da će se ovoliko odužiti. Fizički nema većih poteškoća, naročito za nas muškarce, ali psihički je velika bitka sa samim sobom” ,kaže ovaj Kruševljanin.

Konkurencija za respekt

Jovan za ostale takmičare ima samo pohvalne riječi i kaže da je konkurencija za svaki respekt.

“U dvanaestogodišnjoj istoriji takmičenja ovo je nezapamćeno. Svi su nešto žrtvovali da bi dovde došli, i sada je samo pitanje ko će biti spreman da se kocka da je baš on taj koji će posljednji ostati. A činjenica je da će šest otići bez nagrade i sa značajno izgubljenim vremenom”, rekao je.

Razlog zbog kojeg se prijavio na ovo nesvakidašnje takmičenje u ležanju svakako je primamljiva novčana nagrada, ali kako kaže, nakon ovoliko vremena ona sve više gubi na vrijednosti.

“U mom slučaju ona je već potrošena na mehaničara i stomatologa”, rekao je kroz osmijeh jedini takmičar iz Srbije.

Podrška njegovog Кruševca mu je od presudne važnosti i glavni je razlog zašto je još na takmičenju.

– Od prvog dana mi kolege i drugari pružaju bezrezervnu podršku i svakodnevno se raspituju kako mi je. Naravno, majka Кata najviše brine, kao i tetka Dušica, iako sam je peckao da idem na takmičenje da bih nju nervirao i pokazao da se 33 godine vježbanja ljenčarenja mogu isplatiti. Moram da naglasim da sam veoma zahvalan nadređenima u FК Napredak, čijeg marketing tima sam dio, na razumijevanju za odsustvo i iskrenoj podršci. Trebaće mi duplo veća nagrada da bih častio pivom sve moje čarapane koji navijaju, ali i drugare iz drugih gradova. Trudiću se da ih ne razočaram – zaključio je Jovan.

Najspremniji ostali do kraja

Vlasnik etno sela Montenegro i idejni tvorac ovog takmičenja, Mićo Blagojević, ističe da je ovogodišnje takmičenje pomjerilo sve granice.

“Oni leže više od 400 časova, neki takmičari su rekli da im je cilj da odleže 20 dana. Sada se lome koplja i ostali su samo najspremniji. Koliko god izgledalo lako ležati nije ni najmanje tako. Svih ovih sedam takmičara pokazalo je da su pravi borci, psihički izuzetno jaki. Ko god od njih bude osvojio nagradu, biće to zasluženo” , rekao je Mićo, piše Blic.

Takmičari imaju pravo na svakih osam časova da ustanu i odu do toaleta, a hrana i piće im se donose do mjesta na kojem leže.

Izvor: Srpska info