Jevreji večeras počinju slaviti Hanuku

18.12.2022. - Društvo

Hanuka ili Hag haurim, jevrejski praznik slobode i svjetlosti počinje večeras sa zalaskom sunca, a trajat će do 26. decembra.

 

 

Rabin Jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel gostujući u jutarnjem programu RTS-a, objasnio je da se Hanuka slavi u znak sjećanja na trogodišnji oslobodilački rat, odnosno oslobođenje Jerusalema 165. godine prije nove ere, kada je “ponovo upaljeno kandilo, a idoli izbačeni iz Hrama”.

Naglašava da svečanost traje osam dana i za to vrijeme u jevrejskim porodicama pali se osam svijeća.

 
Zabrana proučavanja Tore
Asiel ističe da paljenje svijeća označava jednu borbu koju su Jevreji u drugom vijeku prije Nove ere započeli protiv grčke civilizacije.

– Grci su vidjeli da Jevreji crpe snagu iz svog učenja iz Tore i zabranili su proučavanje Tore, da drže Šabat i da se obrezuju i uveli su Kip Boga Zevsa, koji je bio potpuna antiteza politeizmu onog vremena. Grci su pokušali da ih pretope, ali nisu uspjeli – rekao je Asiel.

Jedna mala Judeja uspjela je da nadvlada jednu moćnu carevinu i kada su ušli u hram našli su ulje u jednom neotvorenom ćupu i koji je nekim čudom učinio da svijećnjak koji je bio u hramu gori osam dana, dodao je on.

Mali poklon

– Mi od tada slavimo praznik. Osam dana palimo svijeće, prvog dana palimo jednu svijeću, i svakog dana po jednu svijeću. Razlog je što se u svetosti uvijek uspinjemo, a nikada ne silazimo. Suština je da jedan mali plamičak može da se razgori u vremenu kada mislite da vas je obuzeo potpuni mrak – objasnio je Asiel.

Napomenuo je da je ovo radostan praznik kada djeca svaki dan dobiju po neki mali poklon.

Običaji za ovaj praznik su, kako je rekao rabin, da se jede napravljeno nešto na ulju – krofne ili latkes, jelo od krompira, prenosi RTS.

 

 

izvor:RTS/Avaz/FOTO:Ilustracija/Avaz