Jedna slika – jedna pametna tabla

23.05.2023. - Društvo

Da  dobro poznata izreka: “Djeca, odnosno mladi su naša budućnost”, ne bi ostala na nivou puke fraze, pobrinula se ovih dana akademska slikarka iz Bijeljine, Natalija Cimeša, pokrenuvši akciju “Jedna slika – jedna pametna tabla u školi”.

 

 

Cimeša je izrazila spremnost da prodajom svojih slika isfinansira kupovinu pametnih tabli za osnovne škole u Bijeljini. Ovaj gest zaslužuje sve pohvale, a prva reagovanja građana Bijeljine su više nego pozitivna. Cimeša je pozvala i druge da se, u skladu sa svojim mogućnostima, uključe u ovu akciju. Mnogi  su ocijenili da djeci treba pružiti maksimalnu podršku tokom njihovog odrastanja, te da u njihovo vaspitavanje i obrazovanje treba uložiti puno truda, materijalnih sredstava, energije i kreativnosti.

 


Učenici koriste stara tradicionalna učila 

Učenici u našim školama još uvijek koriste tradicionalna učila, tablu s kredom i sunđerom, dok su u većini evropskih zemalja pametna tabla i interaktivna nastava već godinama zastupljeni u savremenoj nastavi.


S namjerom da saznamo kakva je situacija u gradskoj Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Bijeljini, kada su u pitanju obrazovanje djece i učila koja djeca koriste, razgovarali smo s direktorom Vladimirom Vulovićem.

On nam je rekao da u ovoj školi u nastavi već imaju dvije pametne table, u kabinetima za fiziku i matematiku.

 


Puna podrška plemenitoj ideji Natalije Cimeša

 “Podržavam  plemenitu akciju koju je pokrenula slikarka Natalija Cimeša. Pametna, odnosno interaktivna tabla funkcioniše na principu računara i tač – skrina. Na toj tabli učenici i nastavnici mogu pisati, crtati, koristiti razne animacije. Ovakve table olakšavaju pripremu časa i nastavnicima, jer je puno lakše pripremiti predavanje, na USB-u donijeti već pripremljeni materijal za održavanje časa. Pametne table se mogu povezati s internetom, mogu se koristiti razni elementi na časovima matematike i fizike. Naravno, ovakve table, zavisno od proizvođača, performansi  i dimenzija, koštaju od 2.000 do četiri, odnosno šest hiljada KM. Mi planiramo da nabavimo još jednu pametnu tablu do kraja ove školske godine ili do početka naredne školske godine i ona bi nam služila za predavanja na časovima istorije ili geografije”, kaže Vulović.

Bijeljina.com