Japanac udario crnom magijom na Putina

20.06.2022. - Društvo
Bizaran primjer antiruske histerije koja se razvila u svijetu, naročito onom dijelu koji je politički i vojno blizak SAD, po početku vojne intervencije u Ukrajini dolazi iz Japana.

U medijima ovih dana dominira slučaj sedamdesetdvogodišnjeg penzionera Micunobua Hinoa, koji je pokušavao da baci crnu magiju na predsjednika Rusije Vladimira Putina.

On je, sumnja se, u gradu Macudo nedaleko od prestonice Tokija, u više svetilišta domaće religije šinto za stabla prikucao trščane lutke na koje je zalijepio isječke iz novina sa likom predsjednika Putina i pričvrstio pisane poruke kojima se od božanstava koja se poštuju u tim hramovima traži da usmrte ruskog lidera.

Osumnjičeni se tereti i za nanesenu štetu u šinto hramovima. Lutke sa prilijepljenim likom Putina, probušene dugim ekserom u visini grudi, nađene su u čak deset hramova u gradu Macudo.

S tim u vezi, zbog uništavanja imovine šinto hramova i provale, uhapšen je pomenuti penzioner. On se za sada brani ćutanjem. Postupci za koje se tereti šokirali su japansku javnost, ali više od samog izliva mržnje prema stranom lideru, koje se doživljava kao relativno opravdana neučtivost, počiniocu se prebacuje to što je klinovima oštetio staro drveće u svetom prostoru hramova.

U medijima mu se naročito na teret stavlja to što je oskrnavio drvo koje je zasađeno povodom braka bivšeg cara Akihita i carice Mićiko. Sami šinto sveštenici izražavaju zgražavanje, ističući da njihovi hramovi nisu mjesta u kojima se može priželjkivati zlo.

Međutim, može se reći da Hinovo (ne)djelo nije sasvim ekscentrično ili proizvoljno, jer u Japanu vijekovima postoji tip crne magije u kojem se kletva baca na sebi mrsko lice tako što se noću, između jedan i tri sata, trščana lutka prikuca na drvo u šinto hramu.

Riječ je o “posjeti u satu bika”, praksi bacanja kletve odlaskom u šinto svetilišta po noći, tako nazvanoj jer su Japanci tradicionalno prije uvođenja zapadnjačkog načina računanja vremena, pod uticajem kineske kulture, dan dijelili ne na 24 već na 12 časova, od kojih je svaki nosio ime jedne prave ili mitske životinje. Naime, vjeruje se da božanstvo pohodi hram noću i da će neprijatelj umrijeti ako se sedam noći zaredom trščana lutka koja ga reprezentuje zakuca za neko od svetih stabala u hramovima.

Od davnina se vjeruje da šinto božanstva silaze na staro, sveto drveće, pa se u poznom srednjem vijeku u narodu razvilo i uvjerenje da bi ono moglo da ispuni želju da se naudi mrskoj osobi ako se njena lutka prikuca za jedno takvo drvo. Takvu su kletvu, sudeći po srednjovjekovnim napisima, naročito bacale žene koje su uvrijedili ili napustili muškarci.

Mada su djela za koje policija tereti Micunubua Hinoa bizarna, ona nisu nečuvena ili bez presedana. Iza toga stoji staro vjerovanje. Japanski mediji javljaju da su prodavnice koje nude trščane lutke, po objavljivanju vijesti o događajima u gradu Macudo, rasprodale svoje zalihe tog artikla, tako da je sasvim moguće da je gotovo potpuno zaboravljena crna magija u Japanu s ratom u Ukrajini dobila novi podsticaj.

Autohtona religija

Šinto je japanska autohtona religija sa elementima animizma i politeizma, u kojoj se vjeruje da božanstva obitavaju u šumama i naročito vole staro, trajno, bolje razvijeno drveće, zbog čega se takva stabla smatraju svetim i često opasuju konopom kako bi se odvojila od profanog svijeta.

Šinto hramovi su i danas, u uslovima poodmakle urbanizacije, najčešće okruženi šumarcima ili imaju dvorište sa stablima.